Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle kommun kan köpa Samkraft till reapris

Gävle Energi vill fortfarande köpa konkurshotade Samkraft. Inom kort kan man lägga ett bud.
Men det blir klart lägre än de 200 miljoner det tidigare pratats om – vindkraftbolaget har sjunkit i värde.

Annons

Turerna kring Samkraft har varit många och snurriga.

I juni föra året sa kommunfullmäktige i Gävle med röstsiffrorna 33–32 ja till att låta Gävle Energi (genom Gävle Kraftvärme) köpa Samkrafts tillgångar, tio vindkraftverk.

S, V, MP och C röstade för. M, FP, KD och SD nej.

En privatperson överklagade beslutet till förvaltningsrätten med motiveringen att ledamöterna inte haft tillräckligt faktaunderlag när de tog beslutet.

Men förvaltningsrätten avslog överklagandet och privatpersonen gick aldrig vidare till kammarrätten.

Efter det har kommunfullmäktiges beslut vunnit laga kraft.

Läs också: Grönt ljus för köp av Samkraft

Nu är köpediskussionerna i gång mellan Gävle Energi och Samkraft.

– Gävle Energi är fortfarande intresserat av att förvärva Samkrafts tillgångar. Vi väntar på att Samkraft ska berätta hur och när de vill ha ett bud, säger Håkan Jönsson, vd för Gävle Energi.

Någon summa vill han inte avslöja men han berättar att det handlar om mindre pengar än de 200 miljoner kronor som fullmäktige satte som maxgräns. Den summan baserade på en värdering som gjordes för nio månader sedan.

– Under tiden som gått har vi med jämna mellanrum uppdaterat värderingen. Förutsättningarna har ändrats och värdet har inte påverkats positivt, säger Håkan Jönsson.

Främst handlar det om att elpriset sjunkit vilket gjort att intäktsmöjligheterna minskat.

– Gävle Energi har ett avkastningskrav på affären och om intäktsmöjligheterna sjunker vill vi inte betala lika mycket pengar, säger Håkan Jönsson.

– Hade vi köpt Samkraft redan i somras hade vi kunnat säkra intäkterna genom att prissäkra elen vi skulle sälja de närmsta åren men nu har vi ett nytt elpris och därmed ett nytt läge.

Från Gävle kommuns sida behöver Gävle Stadshus AB (GSAB) fortfarande säga ja till affären.

Dessutom måste förstås Samkrafts styrelse godkänna den. Styrelsen har ägarnas uppdrag att avveckla verksamheten. Men man hoppas fortfarande få in flera bud än Gävle Energis att spela med.

Läs också: Kapplöpning mot tiden för krisande Samkraft

Till Hela Hälsingland säger styrelseordförande Mikael Clemens att man för den skull tagit kontakt med en mäklare med branschkontakter både utom- och inomlands.

– Vi vill få in några indikativa bud till att börja med så att vi får några på plan som vi kan spela med, säger han.

Samkraft har till i maj på sig att ordna upp sina affärer innan konkursen är ett faktum. Antingen genom att återställa aktiekapitalet (något ägarna sagt inte kommer att ske, de kommer inte att gå in med mer pengar) eller genom att hitta en köpare.

Läs också: Det betyder siffrorna som politikerna bråkar om

Det här är Samkraft

Bildades 2008 och ägs i dag av 18 kommuner, energibolag och privata intressenter i Mellansverige. Bland delägarna finns Gävle Energi och Sandviken Energi.

Gävle äger 25 procent av aktierna, Sandviken 13 procent.

Samkraft driver tio vindkraftverk. Två av dem finns på Vettåsen strax norr om Järbo, övriga i Hälsingland.