Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle kommun köper Gerdaslip

Kommunstyrelsen föreslås köpa Gerdavarvets slip för 3,7 miljoner kronor.
– Briggen Gerda-föreningen har det svårt ekonomiskt, och vi vill gärna att Gerda blir kvar i Gävle, säger kommunalrådet Carina Blank.

Föreningen Briggen Gerda investerade för några år sedan i en slip. Planen var att föreningen skulle utöka sin verksamhet genom att renovera båtar, och även kunna sköta om Gerda på hemmaplan. Men de kom aldrig så långt.

Nu när de inte längre får EU-bidrag har föreningen bestämt sig för att koncentrera sig på att ordna seglingar med Gerda. Sin slip vill de helst sälja. I höstas var en affär på gång med två företag, det ena ägt av förre Gerdachefen Åke Åberg. Men det föll på att slipen står på kommunens mark.

– Vi är inte beredda att avhända oss marken eftersom vi har en plan för området och en önskan att människor ska ha kunna röra sig på området och komma ner till vattnet. Det är möjligt att kombinera med lättare varvs- och verkstadsindustri, men inte tyngre industri, säger Carina Blank.

Som ett sätt att hjälpa Briggen Gerda-föreningen ur knipan kan det bli så att kommunen köper slipen för 3,7 miljoner kronor. Beslut tas av kommunstyrelsen på måndag. Avsikten är sedan att upplåta slip och varvsverksamhet åt någon annan part, med särskilda villkor som är förenliga med hur kommunen vill att området ska utvecklas.