Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle kommunköper Folkets husi Norrsundet

Kommunen köper Norrsundets Folkets hus för 600 000 kronor. Samtidigt betalar man av 3,3 miljoner kronor på de skulder föreningen har.

För att rädda Norrsundets Folkets hus röstade politikerna i kommunstyrelsen i går igenom förslaget som innebär att kommunen går in och köper hela fastigheten.

Köpesumman på 600 000 kronor tas ur kommunens rörelsekapital.

Affären innebär även att 3,3 miljoner kronor av Folkets hus-föreningens samlade skulder försvinner.

1,7 miljoner av de pengarna utgjordes av ett lån från kommunen och 1,6 miljoner var ett lån från Swedbank med kommunen som borgenär.

De 3,3 miljoner kronorna tas ur kommunstyrelsens anslag för oförutsedda behov.

Priset på 600 000 kronor är för hela fastigheten inklusive alla inventarier. Konkursförvaltaren fortsätter att förvalta Folkets hus till dess kommunen träder in någon gång under november eller december.

Det driftbidrag som budgeterats inom kultur- och fritidsnämnden ska användas för att driva Norrsundets Folkets hus under nästa år.

Vad som händer med alla verksamheter som i dag finns i fastigheten är ännu osäkert.

Kommunens köp är till för att lösa förvaltningen av fastigheten under en övergångsperiod där man ska inrikta sig på att hitta mer långsiktiga lösningar.

– Vi tror inte på att vi hittar någon köpare om det inte är verksamhet i lokalerna. Förhoppningsvis hittar vi lokala aktörer som vill köpa, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, s.

Kommunstyrelsens beslut var enhälligt, men moderaterna vill att fastigheten så fort som möjligt ska säljas till marknadspris.