Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle kommuns avtal med Brynäs IF om "En bra start" kan vara olagligt

Gävle kommuns avtal med Brynäs IF kan vara olagligt.
Det menar Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, vid Uppsala universitet.

Annons

LÄS MER: Arbetarbladets granskning av Brynäsavtalet på fem minuter

Alliansen i Gävle, M, FP, KD och C, vill utreda om Brynäs gjort sig skyldig till kontraktsbrott gentemot kommunen. Detta efter att Arbetarbladet har granskat föreningens barnsatsning "En bra start".

Granskningen har visat att endast en liten del av kommunens miljoner faktiskt har gått till aktiviteter för barn och unga. Resten har gått till bland annat löner inom satsningen och Brynäs reklamfria matchtröja.

Det var i september förra året som Gävle kommun tog det omstridda beslutet att varje år under fem års tid pumpa in fem miljoner kronor i hockeyföreningen Brynäs.

LÄS OCKSÅ: Skattepengar till barnen går till Brynäslöner

Av pengarna ska en miljon om året gå till namnrättigheterna till Gavlerinken Arena. En halv miljon är ett elitstöd.

Resten, 3,5 miljoner, ska gå till Brynäs samarbete med barnrättsorganisationen Unicef, "En bra start".

Det handlar om 2,5 miljoner i reda pengar och dessutom får Brynäs låna personal och lokaler till ett värde av en miljon gratis av kommunen när man arbetar med barnsatsningen.

Enligt Olle Lundin som är professor i förvaltningsrätt kan alliansen i Gävle få rätt. Brynäs kan ha gjort sig skyldiga till avtalsbrott.

– Det beror på vad det står i avtalet. Det måste finnas några hävningsgrunder. Det är inte osannolikt att det gör det om man använder pengarna till något helt annat än det står i avtalet, säger han.

– Om du hypotetiskt säger att du ska använda pengar till ett visst ändamål och inte gör det kan det vara brottsligt.

LÄS OCKSÅ: Här är beviset på att kommunen har noll koll på pengarna

Om det i utredningen av avtalet visar sig att Brynäs inte levererat vad som utlovats kan kommunen dra sig ur.

– I normalfallet får man hojta till och då får de chans att rätta sig men ibland är det så grovt att man bryter avtalet ögonabums. Motparten kan också säga att ni har fel och då kommer det till tingsrätten, säger Olle Lundin.

På Gävle kommuns hemsida står det tydligt uppspaltat vad Brynäs ska åstadkomma under de här fem åren. De ska ha samarbeten med 30 skolor i kommunen, i dagsläget är det fem, och ordna 250 praktikplatser. Dessutom ska de ha aktiviteter i tio stadsdelar i Gävle.

Men själva kommunens avtal med Brynäs är en tunn historia. Fem sidor där det mesta handlar om Gävle kommuns rättigheter att synas i olika sammanhang med "En bra start". Endast ett par rader beskriver vad Brynäs faktiskt ska göra för barnen. Under paragraf 1.5 står det: "Verksamhetens primära områden är f n ledarskapsakademi, lek och aktiviteter, första jobbet samt skolor och fritidsklubbar".

LÄS OCKSÅ: Alliansen vill riva upp avtalet med Brynäs

Att avtalet inte specificerar exakt hur pengarna ska användas gör det svårt att hävda att Brynäs inte följt avtalet enligt Olle Lundin.

– Om kommunen skriver på ett avtal som är luddigt och vagt då får kommunen stå sitt eget kast. Då får företrädare för kommunen skämmas och säga till invånarna att vi har tappat bort ett antal miljoner kronor.

Men även om Brynäs inte gjort sig skyldiga till kontraktsbrott kan hela avtalet vara olagligt. Enligt kommunallagen ska kommuner endast ägna sig åt kommunal kärnverksamhet såsom skola och äldreomsorg. Elitsponsring av idrottslag är inte en sådan verksamhet enligt Olle Lundin.

– En barn och ungdomssatsning är odiskutabel, det är en del av kommunens uppdrag. Men däremot börjar det bli ganska tveksamt när man börjar prata om den mer centrala elitsatsningen, det är ytterst tveksamt om kommunen kan vara med där.

– Men jag förstår att det är mycket roligare att titta på hockey en lördagskväll i en specialloge än att ägna sig åt kommunal kärnverksamhet.

Brynäs har också kritiserats för den bristfälliga ekonomiska redovisningen av projektet. Det var först när Sverigedemokraternas Richard Carlsson ställde en fråga till kommunalrådet Jörgen Edsvik (S) om hur pengarna fördelats som Brynäs presenterade siffrorna.

Eftersom kommunens miljoner till "En bra start" går rakt in i Brynäs totala kassa var det enligt Brynäs klubbdirektör Johan Stark svårt att ta fram hur pengarna inom "En bra start" fördelats.

– Som kommun måste man kräva att det finns ett återrapporteringssystem annars blåser du kommuninvånarna på deras pengar. Det är en självklarhet. Gör man inte det är man ganska så rejält försumlig. Det borde kommunens revisorer slå ner på, säger Olle Lundin.

Vid förra veckans kommunstyrelsesammanträde krävde alliansen att kommunens avtal med Brynäs skulle utredas. Vid nästa kommunstyrelse ska resultatet presenteras.