Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle köper vindkraftverk av Samkraft

Gävle Energi kommer att köpa vindkraftverken från Samkraft, det beslutade kommunfullmäktige på det extrainsatte mötet under onsdagen.

Med rösterna 33 mot 32 så bifölls kommunstyrelsens förslag om att Gävle Energi ska köpa det konkursmässiga Samkrafts inkråm för 187 miljoner kronor. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet.

Vid förra mötet återremitterades förslaget, eftersom man ansåg att det inte fanns tillräckligt med information. Till detta fullmäktige hade ledamöter fått ta del av delar av Swecos värderingsrapport av Samkraft. Vissa delar av rapporten var dock fortfarande hemliga.

Den två timmar långa och intensiva debatten handlade till stor del om den påstådda övervärderingen av inkråmet. De olika värderingarna varierar med vilken avkastning som vindkraftverken kan ge.

Måns Montell (M) argumenterade för att köpet är en spekulativ investering.

– Jag tycker faktiskt inte frågan handlar om vindkraft. Det handlar om att vi ska investera i en spekulativ investering eller inte, för det är vad det här är, sa Måns Montell.

Även Lars Beckman (M) tycker att köpet är en för stor risk för Gävle kommun att ta.

– Jag står för att det är Gävles sämsta affär genom historien att köpa Samkraft, med det fakta vi har i dag, sa han.

Sweco har räknat från en rad olika variabler och scenarion och kommit fram till att Samkraft kan vara värt allt mellan 114 och 308 miljoner kronor. Gävle kommun är beredda att betala 187 miljoner kronor.

Jörgen Edsvik (S), kommunalråd, framhöll att de olika scenarior som presenterats i Swecos rapport har olika sannolikhetsgrad, och att köpet av vindkraftsverken är en god idé för Gävle kommun. Inför köpet har kommunen räknat med något stigande elpriser varför bland andra Jörgen Edsvik tror att resultatet av affären kommer att hamna i referensscenariot om 197 till 279 miljoner kronor. Därmed skulle det bli en lyckad affär för kommunen.

– Jag personligen tror vi hamnar mitt i och då är det en bra affär, sa Jörgen Edsvik.

Ytterligare en fråga som lyftes av bland andra Helene Åkerlind (FP) var att det finns andra potentiella köpare av Samkraft. Hon menar att kommunfullmäktige borde ha utrett den frågan först, för att se om det finns andra intressenter. Jörgen Edsvik betonade som svar att det inte finns några andra intressenter till det pris som Samkraft erbjuds för.

En ny del av förslaget som bifölls var att Gävle Energi ska redovisa till kommunstyrelsen och Gävle Stadshus AB. Den delen saknades förut, vilket fick kritik eftersom resultaten på så vis inte skulle kunna mätas lika tydligt.

LÄS OCKSÅ:

Det betyder siffrorna politikerna bråkar om

Siffrorna är offentliga – så mycket är Samkraft värt

Oenighet om vindkraftvärdering

Sandviken slipper gärna Samkraft