Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle Kulturskola visar proffsresultat

Gävle måste vara Statens Kulturskoleråds älsklingsplats! Efter det här.

Gävle har varit teststation för ett kulturskole-experiment. Nu pågår slutredovisningen av arbetet.

Jag utgår från att det kommer att anses lyckat över förväntan.

Publiken, bestående av dagisbarn, skrattar, klappar i takt och applåderar varmt i Kulturskolans uppspända cirkustält på Sätraängarna på tisdagsförmiddagen. Därframme på scenen spelas en dockteaterföreställning skapad av 14-åriga Rasmus Dalenlund och dockmakaren Julio Ramirez.

Ett ung kulturskole-elev och ett vuxet teaterproffs som samarbetet under ett och ett halvt år. I vad som kallas ett mentorprojekt men till skillnad från vanliga sådana går ut på att båda personerna ska lära av varandra.

Det är ett stort och påkostat projekt, drivet av Statens Kulturskoleråd under namnet ”I dina skor” med Gävles Kulturskola som en av tre pionjärskolor.

Tidigare i vår har en färdig dansföreställning presenterats. Tioåriga koreografen Linn Johansson hade gjort den tillsammans med sin något mer erfarna kollega Destiny Bergwall.

Förra veckan gav nioåriga valthornisten Lina Hjort och Gävle Symfoniorkesters Eileen Thormodsen en konsert ihop.

Den här veckan var det upp till bevis för teatermännen Rasmus Dalenlund och Julio Ramirez. Deras dockteater ”Hugo söker en vän” gavs i samarbete med Kulturskolans teater- och cirkuselever. Förutom en dramatiserad saga bjöds på spännande cirkuskonster, allt under det gemensamma temat att vi människor behöver varandra.

Vilket förstås passade utmärkt i sammanhanget. Alla deltagare jag talat med under projektets gång har verkat så glada och lyckligt ömsesidigt inspirerade. Betydelsen av att fika mycket och lära känna någon ska inte underskattas i arbetsprocessen, har jag också förstått. Både Rasmus Dalenlund och Julio Ramirez nickar bekräftande.

Efter två lyckade framträdanden på Sätraängarna är deras byta-skor-äventyr över. Det har varit fantastiskt, intygar de.

Att involvera fler elever utöver varje mentorspar var ett mål. För teatermakarna verkar just den delen ha fungerat extra bra; cirkus- och teatergänget som uppträder är sammansvetsade och lika engagerade.

Nu återstår bara att se vad konstnären Saad Hilow och Halvar Wallman åstadkommit i ämnet bild. Deras konstutställning som är resultatet av ”I dina skor” visas i Kulturskolans lokaler och har vernissage onsdag 1 juni.

*

LÄS OCKSÅ: Urpremiär på skobyte.

Gävle står modell.