Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle moské utsatt för hot - polisen bevakade fredagsbönen

Gävle islamiska centers ordförande Omar Ismael berättar att den senaste tiden kantats av hot mot moskén och dess medlemmar.
Polis bevakade fredagsbönen vid Al-Rashideen moské efter torsdagens bombhot mot GD.

Annons

Under torsdagen bombhotades Gefle Dagblads redaktion i Gävle och med anledning av det bevakades redaktionen av poliser.

Också Gävle moské och dess medlemmar har den senaste tiden blivit utsatta för hot. Moskén har fått hotfulla samtal, dessutom har bilar som stått intill moskén blivit vandaliserade och moskéns fasad har blivit nedklottrad.

– Vi har valt att tona ner det här för lugna våra medlemmar, säger Omar Ismael, ordförande för Gävle islamiska center.

Polisen bevakade fredagsbönen som en följd av samtalet som uppfattades vara ett bombhot mot GD togs emot av polisen under torsdagen. Arbetarbladet kunde notera i alla fall en polispatrull som höll uppsikt utanför moskéns entré vid lunchtid.

– Efter torsdagens händelse funderade vi kring om det fanns något ytterligare att beakta. Vi bedömde att det under fredagsbönen kunde vara någon som ville uttrycka sitt missnöje efter publiceringarna. I våras var det till exempel några som åkte förbi i en bil och skrek rasistiska saker, berättar Mikael Hedström, presstalesman hos Gävleborgspolisen.

– Det handlade inte om någon enskild händelse mot moskén, utan den enda avsikten med att vi höll uppsikt var att skapa trygghet för besökarna under fredagsbönen.

Abdelaziz, som helst bara figurerar med förnamn i tidningen, var en av dem som noterade polisens närvaro.

– Jag såg en polisbil alldeles nyss när jag kom hit och tänkte att det verkar vara någon slags uppståndelse, men jag förstod direkt att det handlade om artiklarna som publicerats. Det verkar onödigt, säger han.

– Orolig är jag inte, tillägger han.

Läs också:

Kommunledningen vill ha tydligare svar från imamen

Bombhot mot Gefle Dagblads redaktion

Gävle moské fördömer bombhotet mot Gefle Dagblad

Annons