Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle och Sandviken växer så det knakar

Gävle och Sandviken växer så det skriker om det. Senaste året har befolkningen ökat med nästan 800 personer.
Nya, attraktiva bostadsområden är en viktig förklaring, enligt företrädare för de båda tvillingkommunerna.
Bättre kommunikationer och därmed mer arbetspendling är en annan.

Annons

Gävle-Sandvikenregionen går stärkt in i lågkonjunkturen med oväntat starka flytt- och befolkningssiffror för årets tredje kvartal.

Gävle ökade med 361 invånare, vilket är en fördubbling av folkökningen jämfört med motsvarande kvartal förra året.

– Jätteroligt. Jag tror generellt att Gävle upplevs som en attraktiv stad. Nya motorvägen har säkert gjort att ännu fler upptäckt Gävle och börjat pendla härifrån. Vi vet också att 20 procent av dem som flyttar in på Gävle Strand är helt nya kommuninvånare, säger Anna Östman, kommunens informationschef.

Sandviken ökade med 63 personer under ett kvartal som normalt brukar vara en utflyttningsperiod då många ungdomar drar iväg för att studera.

– Överraskande och roligt. Känslan är att vi nu fått igång rotationen på bostadsmarknaden sedan det byggs nya, attraktiva bostadsområden som gjort att omsättningen på hus ökat, säger Ingrid Palm på kommunens inflyttningsservice.

För Sandvikens del blev det också ett trendbrott för omflyttningen inom länet. Normalt brukar Sandviken tappa invånare till de andra Gävleborgskommunerna och sedan ta igen det med flyttplus från övriga landet och resten av världen. Men tredje kvartalet i år var det fler länsbor som flyttade till Sandviken än Sandvikenbor som flyttade till en annan kommun i länet.

Under det senaste året har befolkningen i Sandviken-Gävle ökat med totalt 777 personer.

– I tider med ekonomisk stagnation och oro i världen är det mycket glädjande att se dessa positiva siffror, säger Peter Kärnström, s, kommunalråd i Sandviken.

Även Ockelbo fortsätter att växa. Visserligen med bara två personer under det senaste kvartalet och med 28 personer senaste året. Men psykologiskt är det en viktig ökning eftersom det innebär att Ockelbo tagit sig tillbaka över 6 000-strecket.

Sämre går det för Hofors som under tredje kvartalet tappade ytterligare 44 invånare och nu saknar 50 personer för att tillhöra kommunerna med minst 10 000 invånare.

Backar gör också Älvkarleby medan Tierp ökar.