Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle praktisk gymnasium – en vinstmaskin

Ett av de utbildningsbolag som går allra bäst är Baggium utbildning AB. Gävle praktiska gymnasium är en del av detta aktiebolag som de senaste två åren delat ut 10 miljoner kronor per år till sina aktieägare.

Annons

Baggium utbildning AB har 52 gymnasieskolor över hela landet. En av dessa är Gävle praktiska gymnasium som under 2008 hade en nettoomsättning på dryga 12 miljoner kronor. Anette Ellis, utbildningschef, är den som uttalar sig för pressen. Hon berättar att de första åren för företaget var tuffa.

– Att starta skolor kostar mycket pengar, förklarar hon.

Anette Ellis förklarar att yrkesutbildningar är ganska kostsamma, men att Baggium inte använder sig av dyra verkstäder. I stället är en stor del av utbildningen företagsbelagd, genom lärlingsutbildning. Det kräver stora resurser då lärarna är ute på arbetsplatserna för att kvalitetssäkra utbildningen.

– Det här sättet gör att vi håller oss moderna och uppdaterade.

Men behövs det verkligen privata alternativ i skolan?

– Ja uppenbarligen. Det är allt fler elever som väljer friskolor.

Anette Ellis tycker inte att man ska stirra sig blind på vinster.

– Inte så länge man håller hög kvalitet på sin verksamhet. Vi har bland den högsta lärartätheten. Två tredjedelar av vinsten återinvesterar vi i verksamheten, för att säkerställa den höga kvaliteten. Anna Norling

Mer läsning

Annons