Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle säger nej till nya friskolor

Barn- och ungdomsnämnden vill att Skolinspektionen säger nej till tre friskoleansökningar. Det är Selmaskolan, Norrskenets friskola och Kunskapsvärlden.

Tre olika ansökningar om att få starta friskolor i Gävle var uppe på barn- och ungdomsnämndens möte i onsdags.

Selmaskolan vill starta en fristående särskola, men majoriteten av politikerna i nämnden vill att Skolinspektionen avslår ansökan. Motiveringen är att man inte vill ha en isolerad särskola, utan vill ha de eleverna integrerade i den ordinarie grundskoleverksamheten så långt som möjligt.

Även Norrskenets friskola, som skulle få en profil mot hälsa, IT och entreprenörskap, föreslår nämnden att Skolinspektionen ska stoppa.

Politikerna var dock oeniga och oppositionen ansåg att båda friskolorna bör få möjlighet att starta i kommunen.

”Ett steg tillbaka”

När det gällde den sista ansökan, Kunskapsvärlden, sade även oppositionen nej för första gången någonsin i en friskolefråga. Kunskapsvärlden vill profilera sig med språk och kultur och skulle i första hand inrikta sig på elever med svenska som andraspråk.

Här tyckte både majoriteten och oppositionen att inriktningen inte främjar kommunens arbete för mångkultur och integration.

– Vi tycker att det skulle vara ett steg tillbaka. Det ökar segregationen att samla alla utrikesfödda på samma ställe, säger Morgan Darmell (M).

Trots att kommunen säger nej till alla tre ansökningarna kan Skolinspektionen välja att godkänna dem. På senare år har inte några nya friskolor på grundskolenivå startat i Gävle, förutom att Engelska skolan och Prolympia har utökat med fler årskurser. Under 2011 är det dock klart att Lärande i Östergötland startar en friskola i Gävle med en målsättning att få 480 elever.