Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle släcks ned

Gävle är en av 17 svenska kommuner som hittills anmält sig till den globala klimatkampanjen Earth hour. På kvällen 28 mars väntas miljontals personer, privatpersoner och städer släcka sina lampor för att visa sin oro över klimatförändringarna.

En kväll i mars 2007 släckte 2,2 miljoner människor i Sydney sina lampor. 2008 hade kampanjen spritt sig över jorden, med omkring 50 miljoner deltagare i 350 städer i 35 länder. I år är målet att en miljard människor i 1 000 städer jorden runt ska släcka sina lampor klockan halv nio kvällen 29 mars.

Förra året såg Världsnaturfonden Sverige inte Earth Hour som ett prioriterat projekt, men i år har man tänkt om och uppmanar såväl kommuner som företag och privatpersoner att delta.

”Nästa år är ett mycket viktigt år ur klimatsynpunkt, inte minst i Skandinavien. Vi har ett särskilt ansvar eftersom ett globalt klimatavtal ska förhandlas fram i Köpenhamn under det svenska ordförandeskapet 2009” skriver de på sin hemsida.

Omkring 60 länder har hittills anmält att de ska delta i kampanjen. I Sverige har hittills 17 kommuner anmält sig på världsnaturfondens hemsida, däribland Gävle, Göteborg och Malmö. Ungefär lika många företag har anmält sig, till exempel Ikea och Arla Foods, liksom en rad organisationer som Svenska kyrkan och Svenska turistföreningen. På hemsidan kan även privatpersoner anmäla sitt deltagande.

Exakt vad som kommer att släckas ned i Gävle är inte bestämt.