Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle Stuveri läggs ned nästa år

Gävle Stuveri AB, som bildades 1911, ska läggas ned. Det beslutade bolagets styrelse vid ett extrainsatt styrelsemöte i går.


Avvecklingen kommer att påbörjas redan 1 januari 2009 och det är osäkert hur personalen drabbas.

I ett pressmeddelande skriver styrelsen att skälet till beslutet är att Gävle Stuveri AB, som bildades 1911, inte ensamt kan bedriva en effektiv hamn- och stuveriverksamhet.

– Vi ser inga möjligheter att utveckla företaget i den struktur som råder i Gävle hamn i dag. Vår analys är att det här är enda vägen ut, säger styrelsens ordförande Lennart Jansson om beslutet.

Men Gävle Stuveri AB:s verksamhet kan komma att tas över av Gävle Hamn AB. Sedan i september förs diskussioner mellan parterna om ett samgående i någon form, men än är inget klart enligt Lennart Jansson.

– Vi har en dialog och jag ser den som positiv. Det är en fördel om processen sker snabbt för att inte oroa kunder och våra anställda.

Hans Wahlström, s, styrelseordförande för Gävle Hamn AB bekräftar att dialogen mellan bolagen pågår.

– Jag hoppas att man hittar en lösning. Det är ett gammalt företag som haft stor betydelse för Gävle hamn, säger han.

Gävle Stuveri AB är hamnens största enskilda aktör och arbetsgivare med drygt 80 årsanställda. Vad som händer med personalen när bolaget avvecklas är oklart. Om verksamheten överförs till Gävle Hamn AB följer personalen med.

Styrelsen för Gävle Stuveri har beslutat om en avvecklingsperiod på sex månader. Under den tiden ska de arbeta för att kunderna får en smidig övergång till en annan stuverioperatör skriver de i sitt pressmeddelande.

Det har varit turbulent kring Gävle hamn under en längre tid. Vid hamnen finns flera olika aktörer varav fyra med stuveriverksamhet.

Flera misslyckade försök till att samla dem har gjorts tidigare.

Trycket på Gävle kommun för att ordna upp situationen har ökat.

Kommunen har arbetat med att tydliggöra sin roll i hamnen och lägga hela sin verksamhet i ett bolag.

Nyligen beslutade kommunfullmäktig att all kommunägd mark och alla kommunägda fastigheter i hamnen skulle överlåtas till Gävle Hamn AB som även skulle förvärva samtliga aktier i bolaget Gävle Lagerhus AB.