Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle vibrerar av musikbegåvning

Nu är det bara en dag kvar.
Och sen ska jag sluta tjata, jag lovar.

Annons

Men just här och nu tänker jag tjata och tjata igen. Om det faktum att det finns så mycket begåvade människor häromkring. Som gör så mycket bra musik.

Vi firar ju det i morgon, på Local Heroes Galan, som du ju förstås vet.

Det kommer att bli en galet bra kväll, med 14 liveakter på tre olika scener varvat med prisutdelningar (där vinnarna i varje kategori får den vansinnigt snygga – och tunga – statyetten) och sen blir det klubbkalas natten lång (nästan i alla fall).

I samband med förra årets gala pratade Rickard Olsson, som var konferencier då liksom nu, och som dels har ett förflutet i lite olika Gävleband och dels är värsta tv-programledaren, om hur otroligt cool det var att dimpa ned i sin gamla hemstad och få höra så sjukt mycket bra musik. Som ett musikaliskt smörgårdsbord, för att ta till en sliten klyscha. Snyggt serverat i ett festligt sammanhang. Han sa också att han var avundsjuk på all den musikaliska begåvning som svallade omkring där på galan.

Jag gissar att han kommer att känna samma sak i år.

För precis samma reaktion kom från en av jurymedlemmarna, Martin Aagård som också kommer från Gävle och är musiker och jobbar på Aftonbladets kulturredaktion, nu när vi hade jurymöte inför det här årets gala. Allra mest imponerad var han av dem som är nominerade till årets nykomlingar och hur himla bra de var (även om det tog en stund innan han riktigt begrep vad Booskaboo gör, alltså spelar covers på dataspelsmusik, det erkände han, men när han väl fattat det så). Hela juryn satt faktiskt där och utgöt sig både länge och väl om hur hög klass allting höll och just hur begåvade alla verkar vara.

Gissa vem som satt och nickade förnöjt instämmande.

Jag vet ju att det är så.

Eftersom det från början var anledningen till att vi fick för oss att ställa till med en gala.

Nån frågade i samband med förra galan om varför det är så. Varför det görs så mycket bra musik här.

Det vet man förstås inte, men jag svarade då och tänker fortfarande så att det säkerligen har nåt att göra med att det finns studieförbund (som till exempel Bilda och Studiefrämjandet som arrangerar galan ihop med oss och Konserthuset) där det jobbar dedikerade människor som ordnar replokaler och fixar spelningar och hjälper banden med allt från att ta reda på var man kan pressa vinylskivor och vad det kostar, till allmän pepp.

Det måste betyda nånting.

Liksom det faktum att teknikutveckling numera gör att man inte nödvändigtvis måste hänga i Stockholm för att nå ut med sin musik (även om vissa säkert tänker att det är lättare där). Det är väl inte för inte som Orup nångång lär ha sagt nåt om att det är så sjukt mycket Gävlebor inom artistvärlden att den skulle halveras om folk bestämde sig för att flytta hem igen (eller så kanske han inte alls sa men innebörden var i alla fall den – dåförtiden fanns det också en massa begåvat Gävlefolk men de drog till storstan allihop).

Sen kanske det där regnet med strålning efter Tjernobylolyckan gjorde nåt med musikgenerna. Vad vet jag egentligen.

Annat än att det blir så himla bra i morgon och man ärligt talat är lite dum i huvudet om man inte kommer till Konserthuset.

Mer läsning

Annons