Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 100 utan ström i Gävleborg

Regn, blåst och elavbrott drog igenom delar av landet i helgen. Bland annat var flera tusen av Fortums kunder utan ström.
I Gävleborg drabbades drygt 1 100 hushåll av elavbrott.

Annons

På söndagen hade blåsten kulminerat. Den kraftiga blåsten hade då dragit ned träd och grenar som skadade elledningar. Vid femtiden på morgonen saknade drygt 4 600 elabonnenter i Mellansverige elektricitet.
På eftermiddagen var antalet drabbade nere i drygt 1 100, i Gävleborgs län.


När det gäller regnandet hade det vid lunchtid kommit över 40 millimeter regn på många håll i västra Götaland.

Flera fastigheter hade fått vatten i källaren och det var även en hel del vatten på vägarna med risk för vattenplaning och andra problem. Bland annat fick väg 765 i Varbergs kommun stängas av där vägen går under E 6. Vägen hade svämmat över.


SMHI hade på söndagen vädervarning klass 1 för bland annat Västra Götalands län som gällde risk för höga flöden i små vattendrag. För Skåne län, utom Österlen, varnades för ihållande regn och i Norrbotten varnade polisen för halt väglag i inlandet.

Även grannländerna hade bekymmer. I Finland blev över 10 000 elabonnenter utan ström på grund av träd som föll över elledningarna. Särskilt i Österbotten var det blåsigt och elavbrott var vanliga.

Ovädret härjade över stora delar av Norge på lördagskvällen och natten till söndagen. Vägar fick stängas av och färjeturer ställas in.

Mer läsning

Annons