Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

129 gävleborgare har valt hälsocentral utanför länet

/
  • För sjukvården i länet gäller det nu att vara så bra som möjligt så att man kan behålla patienterna – och pengarna, konstaterar Jan-Olov Strandell, rådgivare i hälso- och sjukvårdsfrågor i region Gävleborg.
  • Nu kan man fritt välja hälsocentral i hela landet – eller vårdcentral som det heter i många andra landsting.

129 gävleborgare har bytt till en hälsocentral i ett annat län.
Men ännu fler från andra delar av landet har valt att lista sig på hälsocentraler i Gävleborg.
Det är möjligt tack vare en ny lag som ger patienterna mer makt fritt välja vård.

Annons

Patienterna har fått allt mer att säga till om i sjukvården.

Förutom att patienter i Gävleborg kan söka direkt till sjukhuset utan att först gå till hälsocentralen och få en remiss, kan man också söka vård var man vill i landet.

Vid årsskiftet kom nämligen en ny lag gälla som stärker patienternas rättigheter.

Man kan bland annat välja en hälsocentral i ett annat landsting.

Och det är redan flera som har tagit chansen att byta.

I början av mars hade 129 gävleborgare redan listat sig på hälsocentraler utanför länet. De allra flesta i Uppsala eller Stockholms län men även i Dalarna, Västmanland, Sörmland och Västerbotten.

Ännu fler – 180 personer – från andra län har bytt till hälsocentraler i Gävleborg. De flesta kommer från Uppsala län, stockholmare är näst vanligast.

– Oftast är det personer som bor på en ort men jobbar på en annan som byter. Det är praktiskt att kunna gå till hälsocentralen där man är på dagarna eftersom det är då de har öppet, säger Maria Westerman som ansvarar för listningen på hälsovalskontoret i Gävleborg.

Finns det nackdelar med att byta?

– Man bör tänka på vilka behov man har. Om man ofta behöver ta prover kan det vara bra att ha hälsocentralen nära eftersom man själv får betala för resorna, säger Maria Westerman.

Men det är inte bara hälsocentral man kan välja. Man kan också få specialistvård var man vill i landet – både på landstingsdrivna sjukhus och privata mottagningar som är offentligt finansierade.

Det har man till viss del kunnat göra även tidigare men skillnaden nu är att man inte behöver fråga landstinget om lov.

– Tidigare hade vi möjlighet att sätta begränsningar, bland annat att behandlingen ska finnas i vårt vårdutbud. Nu kan vi inte längre säga nej, säger Jan-Olov Strandell, rådgivare i hälso- och sjukvårdsfrågor i region Gävleborg.

Det innebär att gävleborgare kan få tillgång till vård som tidigare inte getts i länet.

– Provrörsbefruktning har det till exempel funnits olika åldersgränser för och då kan man söka sig till det landsting som har de förmånligaste reglerna, säger Jan-Olov Strandell.

Inom vården har det här väckt oro. Om många patienter åker till andra landsting riskerar de egna sjukhusen att dräneras på pengar eftersom de fortfarande måste betala för vården.

Jan-Olov Strandell väljer att se det som en utmaning.

– Patienten har den här rättigheten och det får vi finns oss i. Det gäller att vi har en vård som gör att patienterna vill vara hos oss.

Hur många som hittills utnyttjat möjligheten att söka vård på andra håll vet man inte.

– Det vet vi först när fakturorna kommer och det dröjer några månader, säger Jan-Olov Strandell.

Mer läsning

Annons