Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

130 tjänster ska bort från Mittmedia: "Vi gör det för framtiden"

130 tjänster ska bort inom tidningskoncernen Mittmedia, där Arbetarbladet och Gefle Dagblad ingår.
Beslutet fattades på ett styrelsemöte på onsdagen.
– Gör vi inte förändringar nu så kanske vi är för sent ute, säger Arbetarbladets chefredaktör Helena Nyman.

Annons

Mittmedia ska om företagsledningen får som den vill minska kostnaderna med 133 miljoner kronor på årsbasis fram till 2018, varav 73 miljoner tas från den redaktionella verksamheten. Det innebär i sin tur att 90 tjänster – knappt 15 procent – försvinner från redaktionerna.

Gävletidningarna Arbetarbladet och Gefle Dagblad tappar tre redaktionella tjänster var. Utöver nedbemanningen planeras också samordningsåtgärder som gemensamma nyhetsdeskar under kvällar och helger och utökade gemensamma funktioner för sportbevakning och redigering. Redaktionernas inköpsbudgetar ska kapas med 45 procent.

På torsdagsförmiddagen hölls informationsträffar på alla Mittmedias tidningshus, så också i Gävle. Arbetarbladets chefredaktör Helena Nyman uttalade sig för båda redaktionsledningarna:

– Det här är för att säkra den framtida affären. Mittmedia har gjort nedskärningar tidigare och fortsätter med det, för att vi ska komma ut i framtiden, sa hon efter mötet.

Av de 90 redaktionella tjänster som ska bort kommer hälften att tas från Mittmedias nyaste del, före detta Promedia, där bland annat Vestmanlands läns tidning, VLT, och Nerikes Allehanda ingår. Resten tas från "gamla" Mittmedia.

Helena Nymans förhoppning är att nedskärningarna inte ska får allt för stor påverkan på det redaktionella arbetet.

– Det finns rationaliseringar att göra fortfarande. Vi värnar reportrar ute på fältet. För oss är det viktigt att vi har journalister som är ute. Vi måste titta på hur vi kan jobba klokare och smartare med det som inte är den journalistiken där vi är ute och träffar människor.

Mittmedia presenterade nyligen ett bokslut för 2015 som innehöll en vinst på 137 miljoner kronor och en vinstmarginal på nio procent. Varför måste man vidta den här typen av åtgärder när företaget går så pass bra?

– Vi gör det för framtiden. Vi vet i dag att printupplagorna (papperstidningarna) går ner, det gör de i hela landet, och att vi håller på att ställa om till en digital affär, både vad gäller annonser och att ha räckvidd för våra läsare. Och gör vi inte förändringar nu så kanske vi är för sent ute.

Besparingsprogrammet kommer att sjösättas omedelbart och närmast väntar förhandlingar mellan företagsledningen och journalistklubben vid Mittmedia. Så här kommenterar ordföranden i klubbens Gävlesektion Johanna Hejdenberg beskedet om neddragningarna:

– Det är ett tråkigt besked naturligtvis. Både Arbetarbladets och Gefle Dagblads redaktioner är slimmade redan i dag och nu blir vi ännu färre journalister som ska granska den lokala makten. Men det kommer inte som en överraskning, det är vad ledningen tidigare flaggat för.

Störst neddragningar sett i antal anställda kommer att göras på Nerikes Allehanda (18 anställda), VLT, (14), Dalarnas Tidningar (13) och Hälsingetidningrna (10). Totalt ingår 28 tidningar i Mittmedia.

Mer läsning