Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 miljoner till socialnämnden i oppositionens egen budget

Mer pengar till skolan och omsorgen, men allra mest till socialtjänsten. Och alla utvecklingspengar ska gå till näringslivet.


Det är de största skillnaderna i oppositionens budget för Gävle kommun jämfört med majoritetens.

Annons

De fyra allianspartier som utgör den politiska oppositionen i Gävle presenterade i går sitt alternativa budgetförslag inför nästa år.

– Vi vill ta 25 miljoner från utvecklingspotten och lägga på kärnverksamheterna, säger oppositionsråd Inger Källgren Sawela, m.

”Utvecklingspotten” är alltså de så omtalade medlen för särskilda utvecklingsinsatser som majoriteten vill ska vara 40 miljoner kronor varje år.

Det är från den potten de sammanlagt 100 miljoner kronorna ska tas om Gävle utses till europeisk kulturhuvudstad. Men år 2009 behövs inga sådana pengar och därför vill oppositionen krympa potten.

I stället vill de stärka socialnämndens kommunbidrag med 15 miljoner kronor. Nämndens prognos för 2008 är som bekant ett underskott på 18 miljoner.

– Socialnämnden har jobbat föredömligt med en totalanalys av verksamheten, men trots det fattas pengar. Kostnaderna för placeringar av ungdomar ligger skyhögt och där behövs mer pengar till förebyggande åtgärder, säger Inger Källgren Sawela.

Inom förskolan vill oppositionen satsa 13,2 miljoner för att minska barngrupperna och inom omvårdnaden 5 miljoner extra som ska räcka till bland annat ett nytt boende för funktionshindrade.

De 15 miljoner som finns kvar i utvecklingspotten vill man satsa på ett bättre samarbete med näringslivet.

– Vi behöver ett tydligt näringslivsråd med möjlighet att ställa frågor till politikerna, säger oppositionsråd Per-Åke Fredriksson, fp.

Kommunstyrelsen beslutade i går att klubba igenom majoritetens budgetförslag, som Arbetarbladet tidigare berättat om. De sex ledamöterna från allianspartierna reserverade sig mot beslutet.

Den stora budgetdebatten väntas äga rum på nästa kommunfullmäktige.

Annons