Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

150 kronor för att åka ambulans

/
  • Kontroversiell avgift. Efter nyår får du betala 150 kronor om du måste åka ambulans till sjukhuset.

150 kronor kostar det att åka ambulans efter årsskiftet.

Ett oenigt landstingsfullmäktige klubbade i går igenom den kontroversiella avgiften.

Samtidigt sänktes åldersgränsen för gratis p-piller och priset för steriliseringar höjdes kraftigt.

Annons

Avgiftshöjningarna behövs för att klara landstingets ekonomi. Det hävdar landstingsledningen som lagt fram förslagen om att börja ta betalt för bland annat ambulanstransporter och hälsosamtal som tidigare varit gratis och dessutom kraftigt höjda avgifterna för steriliseringar och omskärelser som inte görs av medicinska skäl.

– Det är nödvändigt för att få en budget i balans, betonade landstingsrådet Björn Brink som anklagade kritikerna för att vara ansvarslösa.

– Ni säger nej till avgifterna men säger inget om hur vi i stället ska få in pengarna.

Men den politiska vilden László Gönczi menade att det tvärtom var majoritetspartierna som var oansvariga som föreslog avgifter som riskerar att leda till ökade utgifter. Om färre går på hälsosamtalen kommer det i längden att leda till ökade kostnaden för landstinget, anser han.

Marianne Nygren (KD) var delvis inne på samma linje.

– De som verkligen behöver gå på hälsokontrollerna kommer inte att vara beredda att betala 200 kronor och det är allvarligt eftersom vi redan har stora problem med dålig folkhälsa.

Kan få konsekvenser

Charlotte Klötz (FP) varnade för att det också kan få konsekvenser för människors vilja att betala skatt om man till och med måste betala avgift för något så grundläggande som att åka ambulans.

Trots det röstades förslagen igenom.

Oppositionspartierna sade heller inte nej till alla avgifter. Att det kostar att få kopior på journaler, röntgenbilder och ultraljud tyckte alla var okej. De borgerliga partierna accepterade också avgiftshöjningarna för bland annat sterilisering och omskärelse.

Annons