Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16-åring häktad för två rån

En 16-årig man häktas för två rån och grov misshandel. Brotten har skett den senaste månaden.

– Det är sällan som personer under 18 år häktas. Det har skett många rån den senaste tiden och den vanligaste orsaken är att ungdomar är desperata efter pengar till droger, säger vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand.

Annons

Mannen har begått tre brott under en kort tidsperiod. 17 september gick den häktade 16-åringen och två andra män fram till en person som hämtat ut pengar i automaten vid Sätra centrum. De tog hans kontanter och mobiltelefon och utdelade sedan några slag mot huvudet på personen. 16-åringen förnekar rån, men erkänner stöld.

Han berättar i förhör att han behövde kontanter för att han var skyldig en annan person pengar.

23 september klockan 19.30 har han slagit och sparkat en man. Brottet inträffade vid busshållsplatsen på Norra Rådmansgatan. Han förnekar grov misshandel, men erkänner misshandel.

Samma dag har han tagit en mobiltelefon av en elev på Nynäs Montessoriskola. Eleven vistades i en park vid Valbogatan och 16-åringen slängde en cigarettfimp på eleven och försvann sedan med mobiltelefonen, som han senare sålde för cirka 300 kronor.
Han förnekar rån, men erkänner olovligt förfogande.

16-åringen är sedan tidigare dömd för bland annat stöld, skadegörelse och snatteri. Senast i juni dömdes han för misshandel.

Tingsrätten beslutade på onsdagen om häktning av 16-åringen. Nästa onsdag väcks åtal.

Under året har allt fler ungdomar häktats för rån, stölder och våldsbrott. Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand tror att det beror på att det saknas vuxna förebilder hos dem som begår brotten.

– Det är mycket allvarligt och många lever i en tuff värld. Det är allas ansvar - föräldrar, skolan och socialen - att se till att de lever under trygga förhållanden, säger han.

Mer läsning

Annons