Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-årige Brynässkytten rymde igen

Första gången

18-åringen rymde från behandlingshemmet rånade han en friser
salong på Brynäs.


Andra gången sköt han två personer i benen vid restaurang Munken.

I går greps han av

polisen efter att rymt för tredje gången.

Annons

Nu kräver kammaråklagare Birgitta Fernlund att Gävle tingsrätt ska riva upp sin dom om skyddstillsyn och kontraktsvård och sätta 18-åringen i fängelse, detsamma som hon yrkade på vid rättegången efter skottlossningen vid Munken.

18-åringen var misstänkt för en knivskärning vid Sjömanskyrkan hösten 2007, men något åtal väcktes aldrig. Efter det placerades han på ett ungdomshem.

Han avvek från hemmet och våren 2008 rånade han drogpåverkad och beväpnad med en soft air gun en frisersalong på Brynäs. Den här gången åtalades han och dömdes till fortsatt vård.

På nytt rymde han och i början av oktober sköt han, till synes slumpmässigt, mot två personer utanför restaurang Munken och vid resecentrum i Gävle. En träffades i benet och en i skinkan.

Nu begärde åklagaren fängelse för 18-åringen men domen blev på nytt skyddstillsyn och vård enligt en behandlingsplan.

– Men han blev kvar på hemmet bara i 14 dagar, konstaterar Birgitta Fernlund som genast överklagade tingsrättens dom, som då inte hade vunnit laga kraft.

Nu har hon återtagit överklagandet och i stället begärt att tingsrätten ska omhänderta 18-åringen och riva upp domen om skyddstillsyn.

På fredagen lyckades polisen gripa 18-åringen och nu har tingsrätten en vecka på sig att ompröva domen mot honom.

Mer läsning

Annons