Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18 barn i Gävle lider av grav språkstörning

Det är tråkigt att ett barn ska behöva flytta från Gävle för att få det språkstöd det behöver. Det tycker både Gävle kommun och landstinget.
Ett arbete har nu inletts för att förbättra stödet till barn med grav språkstörning.

Annons

Enligt landstingets logopedenhet finns i dag 18 små barn i Gävle, födda mellan 2005 och 2008 som lider av grav språkstörning. I Sandviken finns två barn med samma diagnos. Barnen går i dag i vanliga förskolor. Tidigare fanns en språkförskola i Sandviken, där landstingets logopeder jobbade med barnen dagligen, men den är nedlagd sedan några år.

När Jens Leidermark (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande i Gävle, kontaktades av den aktuella familjen visste han inte att så många barn var i behov av språkstöd. Hans svar var att det helt enkelt inte fanns underlag i Gävle för att starta en språkförskola. Men när han fick veta att behovet fanns ändrade han inställning.

– Vi hann inte ordna någon verksamhet åt det här barnet och är inte heller nöjda med att det slutar så här, men nu ska vi se vad det finns för möjligheter, säger han.

Brist på logopeder

Bodil Mellgren, chef för stödverksamheterna inom Barn och Ungdom, påpekar att språkförskolor i dag bara finns i Stockholm och Malmö och att de bygger på ett upparbetat samarbete mellan kommun och landsting. Som följd av en motion från moderaterna har hon nu fått uppdraget att inleda samtal med landstinget om ett samarbete kring barn med grav språkstörning.

– Det har visat sig att vi har många barn med de här svårigheterna och jag hoppas att vi kommer att kunna erbjuda ett bättre stöd än i dag.

Om det blir i form av rena språkförskolor eller integrerat i de vanliga förskolorna kan hon i dagsläget inte svara på. Efter julhelgerna ska parterna träffas och diskutera frågan.

Enligt Bodil Mellgren har ett problem tidigare varit bristen på logopeder. Den bilden bekräftas av Ros-Marie Svensson, chef för logopedenheten inom Landstinget Gävleborg.

– Det har varit ett nationellt problem, men det är betydligt lättare nu än för några år sedan, säger hon. Nils Holmqvist

Mer läsning

Annons