Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2 miljoner vuxna kan inte simma

Ungefär 30 procent av Sveriges befolkning kan inte simma. Det är 2 miljoner vuxna. I Gävle och Sandviken finns gratis vuxensimskola med 200 deltagare varje år.

Annons

Svenska Livräddningssällskapet får ekonomiskt stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att bedriva simundervisning för vuxna. I Gävle och Sandviken hålls 25 grupper per år, med totalt 200 deltagare. För dem är det gratis.

– När det började var det bara riktat mot invandrare, men när man gör undersökningar ser man att det finns ett stort antal infödda svenskar som inte är simkunniga, säger Catharina Almlöf, ordförande i SLS Gävleborg.

Många föräldrar

Hon har arbetat inom Svenska Livräddningssällskapet i 40 år, och bland annat med vuxensimskolan. Många kommer dit sedan de har blivit föräldrar eller har fått barnbarn och vill kunna bada tillsammans med barnen.

– En del drömmer om att kunna motionssimma, en del vill kunna gå ut i vattnet vid lantstället utan att vara livrädda, säger Catharina Almlöf.

En kurs är 10 timmar och deltagarna får gå tre omgångar.

Svenska Livräddningssällskapet har sedan slutet av 1800-talet arbetat för att öka kunskaper i vattensäkerhet och därmed förhindra drunknings-olyckor. Det har gett resultat. Antalet drunkningsolyckor har minskat från 500 till under 100 per år på 70 år.

En billig livförsäkring

– Simkunnigheten betyder naturligtvis jättemycket. Det är en otroligt billig livförsäkring. Men det räcker inte att bara kunna simma, man behöver kunskap också, säger Catharina Almlöf.

I SLS simskolor ingår även bad- och båtvett, kunskap om is, hur man larmar, hur man kollar att någon andas och hur man räddar någon annan utan att riskera sitt eget liv.

Mer läsning

Annons