Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-åriga utpressarna dömda i rätten

Skyddstillsyn blev straffet för två 20-åriga män efter att ha krävt en Brynäskrögare på 200 000 kronor.
Tingsrätten anser att gästernas vittnesmål räcker för att fälla dem, trots att krögaren själv backat i rätten.

Annons

Flera olika versioner har lämnats i rätten om vad som hände på Brynäsrestaurangen sista lördagen i juni. Enligt åklagaren hade två 20-åriga män hotat krögaren och krävt 200 000 kronor av honom. Ifall de inte fick pengarna senast dagen efter skulle alla i lokalen avrättas, sade en av dem.
Trots att krögaren och hans anställde backade under rättegången och hävdade att det inte var så allvarligt trots allt, gick tingsrätten på åklagare Birgitta Fernlunds linje.
Tre vittnen har lämnat uppgifter som rätten bedömer som trovärdiga och att de stämmer överens med varandra.
De berusade 20-åringarnas brottsplan verkar kanske inte så genomtänkt, menar tingsrätten. "Den kan dock inte avfärdas som ett ofarligt upptåg utan har varit värd att ta på visst allvar", står det i domen.
Om inte en av gästerna ingripit mot den ene mannen går det inte att utesluta att brottet hade fullbordats.
Båda männen har tidigare dömts för våldsbrott, bland annat rån. Därför menar rätten att de borde inse allvaret i att under hot kräva någon på pengar.
En av 20-åringarna döms till skyddstillsyn och 100 timmars samhällstjänst. Den andre 20-åringen, som greps senare under kvällen, dömdes även för att ha hotat en annan man till livet vid Sjömanskyrkan.
Hans skyddstillsyn kombineras med en särskild behandlingsplan, något som 20-åringen själv har önskat eftersom han vill bryta sina dåliga vanor.
– Jag är nöjd med att de båda dömts. Men jag anser att han borde ha dömts till fängelse, säger åklagare Birgitta Fernlund.
Under nästa vecka tar hon ställning till om hon ska överklaga domen.

Mer läsning

Annons