Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2010 avgörs framtiden för nya Strömvallen

I början på nästa år avgörs om kommunledningen, Gefle IF och fastighetsjätten Fast Partner fortsätter satsa på det stora Strömvallen-projektet.

– Vi jobbar med parallella spår fram till dess, säger Cathrine Holgersson, vd i kommunägda Gavlefastigheter.

Annons

På onsdagen hade hon samlat de viktigaste aktörerna i projektet för att stämma av och få klart för sig om alla hade samma bild av läget.

– Vi fick bekräftelse på att vi vet var vi står och varför, sade Leif Lindstrand, ordförande i Gefle IF, efter mötet.

Huvudspåret är fortfarande det förslag som Gefle IF och Fast Partner presenterade för snart två år sedan, ett projekt som beräknats kosta cirka 500 miljoner kronor och som omfattar en större ombyggnad av Strömvallen, att den gamla läktaren rivs och att arenan byggs ihop med en ny evenemangshall och Gävle Konserthus.

Projektet skulle finansieras av Fast Partner.

– Vi följer tidplanen som vi hade från början, säger Cathrine Holgersson som håller ihop projektet från kommunens sida.

Under de senaste veckorna har Arbetarbladet berättat att kommunen börjat förbereda plan B som skulle omfatta en mindre ombyggnad av Strömvallen. Detta för att säkra allsvenskt spel i Gävle om det stora projektet inte går att genomföra, antingen för att det inte går att finansiera eller för att planprocessen drar ut på tiden.

Om bygget ska vara klart 2014 så att plan och läktare klarar de hårdare kraven, så måste bygget sätta igång senast 2012 och i så fall måste projekteringen göras under 2011.

– Senast i januari-februari 2010 bör vi ta beslut om vilken väg vi ska välja, vem som ska äga vad, möjligheterna att finansiera och hur vi gör med planfrågan, säger Cathrine Holgersson.

– Vi jobbar med parallella spår till dess och det tyckte alla parter var helt rätt sätt att jobba på, säger hon om onsdagens möte.

Såväl GIF-ordföranden Leif Lindstrand, Fast Partners regionchef Anders Svensson som kommunalrådet Per Johansson bekräftar den bilden.

– Det är inte orimligt att kommunen som fastighetsägare tittar på vad vi gör om det inte går att genomföra det stora projektet, säger Leif Lindstrand.

Kommunalrådet Per Johansson (S) räknar med beslut i kommunstyrelse och kommunfullmäktige vid årsskiftet, troligen i början av 2010.

– Då ska vi vara framme vid någon typ av ställningstagande, säger han.

Annons