Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2010 kan du själv välja hälsocentral

Från och med nästa år ska du kunna välja mellan olika hälsocentraler. Nytt blir också att den som uppfyller kraven ska kunna öppna en privat hälsocentral.

– Det här ger valmöjligheter och ökar förhoppningsvis tillgängligheten för patienten, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark.

Annons

Riksdagen har beslutat att vårdval ska införas i hela landet från och med den 1 januari 2010. Landstingsdrivna och privata hälsocentraler ska konkurrera på lika villkor. Vårdvalssystemet innebär att patienten får en vårdpeng som man sedan kan använda för att fritt välja vilken hälsocentral man vill gå till. Tanken är att det ska öka patienternas inflytande och tvinga hälsocentralerna att anpassa vården efter patienternas behov.

Landstinget Gävleborg har nu tagit fram ett förslag på en modell för vårdval i länet.

– Vi hoppas att det ska kunna locka hit fler läkare och att det blir en kvalitetshöjning för våra patienter, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark.

– Vi är dock lite bekymrade över hur vi ska kunna locka entreprenörer till delar av vårt län som är glest bebyggda. Det här är ett system som gör att varje hälsocentral måste ha tillräckligt många patienter listade för att få ekonomin att gå runt. Det finns inte plats för hur många hälsocentraler som helst.

– Det system vi har skapat ska inte skapa onödig vårdkonsumtion utan bygger på att personalen jobbar för att hålla patienterna friska. Men vi ska givetvis vara observanta på det.

Landstingsstyrelsens ordförande Ann-Margret Knapp (S) betonar att det inte ska vara ekonomiskt lönsamt att driva hälsocentraler i tättbefolkade områden eller områden med friskare befolkning.

– Vi måste vara tydliga med att det medicinska behovet som alltid ska styra hur resurserna används. Det ska vara lika attraktivt att vårda gamla och sjuka som unga och friska. I våra uppföljningar ska vi undersöka vilka typer av diagnoser som behandlas.

Nytt blir också att hälsocentralerna själva måste stå för kostnaderna vid provtagning och köpa tjänsterna av landstinget. Lönnbark tror inte att det kan leda till att de avstår från nödvändiga provtagningar.

– I dag gör vi lite för många provtagningar, med det nya systemet kan vi kanske få en bättre balans.

Arbetet med att ta fram en modell för Landstinget Gävleborg har pågått sedan i våras. Landstingsstyrelsen ska ta ställning till förslaget vid sammanträdet den 9 september. Den 30 september väntas landstingsfullmäktige fatta ett beslut om en slutgiltig modell för vårdvalet.

 

Mer läsning

Annons