Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2020 ska nio av tio ha snabbt bredband

Nio av tio i Gävleborg ska ha tillgång till snabbt bredband år 2020. Det är ett av målen i Gävleborgs bredbandsstrategi som går ut på remiss under onsdagen.

Annons

Det första målet är att 60 procent av hushållen och företagen ska ha tillgång till en bredbandsuppkoppling på 100 Mbit per sekund år 2016. Fyra år senare, år 2020, ska motsvarande siffra vara 90 procent av hushållen och 95 procent av företagen.

– Bredband är en förutsättning för att skapa tillväxt i regionen. Vi går från ett analogt till ett digitalt samhälle och det kan till och med bli ett demokratiproblem om folk inte har uppkoppling, säger Bengt Valdemarsson som är personal-, och IT-strateg på Region Gävleborg.

Länsstyrelsen Gävleborg och Region Gävleborg har tagit fram strategin. Om den antas av Länsstyrelsen och regionfullmäktige i april blir nästa steg att kommunerna ska skriva lokala strategier.

– Vår ambition är att det arbetet ska samordnas så att inte alla behöver uppfinna hjulet, säger Bengt Valdemarsson.

Den största utmaningen för att nå målen är enligt honom finansieringen. De räknar med att den totala kostnaden för att nå hela vägen fram till år 2020 landar på cirka 1,6 miljarder kronor.

Mer läsning

Annons