Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21 jobb försvinnerfrån länsstyrelsen

21 jobb statliga jobb försvinner från Gävle om drygt ett år.


Länsstyrelsen förlorar då ansvaret för körkortsfrågor och tillsyn av socialtjänsten till andra myndigheter.

Annons

Länsstyrelsen i Gävleborg har ungefär 200 anställda och det innebär alltså ett tapp på omkring 10 procent.

Det är två olika avdelningar som försvinner.

Dels trafikenheten som bland annat ger körkortstillstånd, handledartillstånd, drar in körkort och ger tillstånd för yrkesmässig trafik.

Dels den sociala enheten som granskar hur kommunerna sköter bland annat socialtjänst och äldre- och handikappomsorg.

Trafikenhetens arbetsuppgifter tas från och med 1 januari 2010 över av den nya myndigheten Transportstyrelsen som kommer att ha sitt huvudkontor i Norrköping. Dessutom kommer det att finnas regionkontor runt om i landet – men inget i Gävleborg.

– De närmaste blir i Stockholm, Örebro och Härnösand, säger Olov Rydberg, administrativ chef på länsstyrelsen.

De elva personer som arbetar på enheten kommer att erbjudas att flytta med, men det är osäkert hur många, om ens någon, av praktiska skäl kommer att kunna göra det i slutänden.

– Vi försöker även se om vi kan hitta andra jobb hos oss när det uppstår vakanser men de flesta jobb som blir lediga är på miljö- och natursidan och det kräver en helt annan utbildningsbakgrund, säger Olov Rydberg.

Nyligen aviserade även regeringen att Socialstyrelsen, som ansvarar för tillsynen av hälso- och sjukvården även ska ta över ansvaret för socialtjänsten, och det innebär i så fall att ytterligare tio jobb försvinner från Gävle. Troligtvis till Örebro där den regionala tillsynsenhet som ansvarar för Gävleborg ligger.

– Det blir en förlust för oss. Det är väldigt värdefullt även för våra övriga verksamheter att vi har den här kompetensen i huset, säger Olov Rydberg.

Även den verksamheten är tänkt att flyttas 1 januari 2010.

Mer läsning

Annons