Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

240 nya förskoleplatser nästa år

– Så ska det inte vara, de har rätt till en förskoleplats inom fyra månader. Från politikerhåll är det oerhört tydligt.

Det säger Jens Leidermark, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, efter Arbetarbladets artiklar om att Gävle kommun inte håller vad man lovar föräldrar.

Annons

I måndagens tidning berättade vi att 18 familjer som behöver förskoleplats i december och har ansökt om det minst fyra månader i förväg inte har fått någon plats.

Inte acceptabelt

Enligt Jens Leidermark, (S), är det inte acceptabelt.

– Då får man ta in barnen i befintliga organisationen, men då blir det större grupper, men det står jag för. Föräldrarna måste kunna börja jobba, säger han.

– Ska vi komma till rätta med det här måste vi bygga ut förskolan. Vi måste ha fler förskoleplatser, säger Jens Leidermark, men tillägger att det också har gjorts.

Inför nästa år planeras totalt cirka 240 nya förskoleplatser. 10 januari börjar de första barnen att skolas in i före detta Pingeltorpskolan som döpts om till Smultronstället. Där finns möjlighet att ta in 100 barn.

I eller vid Söderskolan

I början av året ska 40–50 nya platser öppnas i paviljonger intill, eller i själva Söderskolan. Under mars månad väntas leveransen av en förskolebuss som ska användas i Valbo, en lösning som ska ge cirka 20 nya platser.

I augusti 2011 öppnar en ny förskola i Teknikparken för totalt 40 barn. Samma månad öppnar Stenebergsgården på Brynäs med cirka 40 platser, till viss del reserverade för barn med grava språkstörningar.

Ser hoppfullt på 2011

Gävles förskolechef Camilla Larsson bedömer att det ska räcka för 2011.

– Jag ser förhoppningsfullt på framtiden för jag ser även uppdraget att minska barnantalet i grupperna, säger hon.

På barn- och ungdomsförvaltningen förklarar man den nu uppkomna situationen med att prognosen inte har räckt till. Under förra året tillkom 100 barn i förskoleålder i förhållande till det antal som var förväntat.

– Tydligen är det attraktivt att flytta till Gävle och det är ju mycket positivt. Vår stad växer och då måste vi gå i takt med utvecklingen och det har vi inte lyckats med och jag är den första att beklaga, säger Camilla Larsson.

Mer läsning

Annons