Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30-åringen vill att CH-domen prövas i HD

/
  • Här har 30-åringen fångats på bild av en övervakningskamera på Gävle centralstation.

Den 30-årige Uppsalabon som i hovrätten dömdes till tio års fängelse för att ha tänt på och orsakat CH-branden har nu begärt prövningstillstånd i Högsta domstolen (HD).

– Jag kommer att fortsätta hävda att han utsattes för otillbörlig bevisprovokation, säger advokaten Gunnar Falk, 30-åringens försvarare.

Annons

Han vill dock ha ytterligare ett par veckor på sig för att utveckla sin talan.

Gunnar Falk kommer bland annat att hänvisa till en tidigare HD-dom som handlade om ett fall där polisen hade provocerat fram brott. I det fallet ogillades åtalet.

I det här fallet kräver Gunnar Falk i första hand att 30-åringen frias och i andra hand att straffet lindras. Han menar att HD:s resonemang när det gäller brottsprovokationen också kan användas när det gäller den fejkade jobbintervjun som användes som bevis för att fälla 30-åringen.

Han medger att hovrättens dom är välskriven men hävdar att den ändå har "betydande svagheter".

– Visserligen är det en bevisprovokation men det är ändå en provokativ åtgärd som jag anser är otillbörlig, säger Gunnar Falk.

– Det finns inget avgörande i HD när det gäller bevisprovokationer vad jag känner till. Det är oklart hur man i rättstillämpningen ska hantera såna här provokativa åtgärder. Domstolen bör gå in och visa med hela handen vad som gäller, menar han.

Polisen lurade 30-åringen till Holland för en fejkad jobbintervju där 30-åringen berättade att han tänt på CH i maj 2005. Gunnar Falk hävdar att mannens rättigheter som misstänkt åsidosattes och att han som brottsmisstänkt skulle ha fått en försvarare och fått veta att han hade rätt att hålla tyst.

Mer läsning

Annons