Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

370 nya förskoleplatser i år

Gävle kommun skapar omkring 370 nya förskoleplatser i år.
– Vi ska titta om vi klarar oss så eller om vi behöver göra ännu mer inför nästa år, säger Camilla Larsson, chef för förskola i Gävle.

Annons

Förskolan Smultronstället i gamla Pingeltorpsskolan har sedan i januari tagit in omkring 80 barn. Ännu fler rum ställs nu i ordning i huset och personal rekryteras för att man innan våren är slut ska kunna ta in ytterligare 70 barn.

En förskolebuss är snart i drift vid Tallåsgården i Valbo, men det är ännu oklart hur många nya barn som kan tas in på grund av bussen.

370 är det sammantagna antal nya platser som skapas i år, om man räknar med Uppfinnaren och Stenebergsgården som startar i höst. Det antal nya barn från kön som kan tas in blir dock av olika skäl något färre.

Vi frågade Camilla Larsson, chef för förskolan i Gävle, om det här kommer att räcka hela nästa läsår, eller om det kan bli köproblem även framöver.

– I mitten av april kommer vi att ha en ny prognos, då kan vi bättre bedöma vilken planering som behövs framåt, säger hon.

Det pågår en genomgång av hur många barn det är lämpligt att ha på de olika förskolorna.

– Vi kommer inte att börja dra av ett eller två barn från varje förskola eller avdelning. Alla våra förskolechefer tittar på varje förskola i sig och bedömer hur många barn de kan ha utifrån lokaler, utemiljö, barngruppens sammansättning och så vidare. Det viktigaste för oss är att säkerställa barnens individuella behov och en hög kvalitet, säger Camilla Larsson.

Mer läsning

Annons