Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

38 barn står i kö för placering

38 barn i Gävle väntar på en placering i familjehem. Barn som har det trassligt behöver fler som bryr sig om dem. Men det råder stor brist på familjehem och Gävle kommun efterlyser därför fler familjer.

Annons

Gävle kommuns familjehemsgrupp har under sommaren annonserat efter fler familjer som kan ställa upp och vara familjehem.

– Marknadsföringen måste vara återkommande för att påminna om att vi finns. En del familjer kan behöva ett års betänketid innan de bestämmer sig för att bli familjehem, säger Annika Lemoine, familjehemssekreterare i Gävle

Man ska ta in barnet eller ungdomen i sin familj, ta det till sig, ge det trygghet samt visa att man bryr sig om dem precis på samma sätt som man gör med sina egna barn. Samtidigt vet man att barnet kanske inte kommer att stanna för evigt.

– Det spelar ingen roll om familjen har barn, inga barn eller enbart består av en ensamstående. Men det är bra om man har erfarenhet av barn. De allra flesta familjehem har egna barn. Å ena sidan är det viktigt att det är en vanlig familj men det ska finnas stabilitet och trygghet. Familjen ska ha ett överskott att ge av.

Höga krav

Men det ställs ganska höga krav på ett familjehem. En handläggare ställer frågor och gör ett hembesök. Vid hembesöket bör hela familjen vara hemma så att handläggarna får en helhetsbild. Känns det bra går socialtjänsten vidare med en omfattande utredning av familjen och återkommande besök.

– Det behöver ta tid. Det är en process då familjen ges tid att reflektera och tänka över vad uppgiften betyder för familjen. Sedan gäller det att kunna matcha familjer med barn som behöver familjhem, förklarar Annika Lemoine.

Det finns i dag 110 familjehem där Gävle kommun har barn utplacerade, långt ifrån alla finns i kommunen.

Inte bestämt sig

Familjehemsgruppen håller informationsmöte varannan månad för alla familjer som funderar på att bli familjehem men ännu inte har bestämt sig. Nästa möte hålls 7 oktober klockan 18. För mer information, ring: 026- 17 89 00 eller anmäl dig via hemsidan: www.gavle.se/familjehem

Mer läsning

Annons