Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

380 elever får hjälp i ny linje

12 procent av de Gävleelever som gick ut nian i våras blev inte behöriga till gymnasiets nationella program. De nya introduktionsprogrammen, som ersätter individuella programmet, kommer i höst att ha ungefär 380 elever.

Annons

Av de 1 028 elever som gick ut nian i Gävle i våras saknade 121 tillräckliga betyg för att kunna söka till vanliga gymnasie- program. Det är ungefär lika stor andel som de senaste åren, trots att det nu krävs godkänt i fler ämnen än matte, svenska och engelska.

Fem varianter

Vid skolstarten om tio dagar är dessa elever hänvisade till de nya introduktionsprogrammen på Polhemsskolan. De får sällskap av elever som gått på det gamla individuella programmet och ännu inte kan gå vidare till ett riktigt program. Tillsammans är de omkring 380 elever.

Det finns fem varianter av introduktionsprogrammet, beroende på hur många betyg eleven saknar och vad eleven har för mål.

115 nya elever

Inför höststarten är exempelvis 70 elever antagna till varianten som kallas preparandutbildning. Den är till för elever som bara saknar betyg i något enstaka ämne och som kan nå behörighet inom högst ett år.

115 elever har tagits in på programmet som kallas yrkesintroduktion, avsett för elever som har långt kvar till behörighet. Där är inte huvudsyftet att skaffa sig gymnasiebehörighet, utan att genom praktik och enstaka gymnasiekurser närma sig ett yrke.

– Jämfört med det gamla individuella programmet blir det nog tydligare för eleverna vad målet är. Dessutom kan de få chansen att läsa vissa kurser på gymnasienivå samtidigt som de läser upp betygen, säger Inga Bostrand, rektor på Polhemsskolan där introduktionsprogrammen ska ges.

Mer läsning

Annons