Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 000 patienter har valt privat hälsocentral

Konkurrensen från de nya privata hälsocentralerna har lett till att landstingets egna hälsocentraler har tappat 40 000 patienter på två år.
Det har lett till att intäkterna minskat med drygt 100 miljoner kronor.
– Det har varit en jättestor omställning för oss, säger primärvårdschefen Berit Fredricsson.

Annons

För två år sedan infördes hälsovalet i Gävleborg. Ett system som innebär att privata hälsocentraler får starta och konkurrera på samma villkor som landstingets hälsocentraler. Och där patienterna själva fritt får välja vilken hälsocentral de vill gå till.

En reform som på bara två år ritat om vårdkartan i Gävleborg.

Tidigare fanns det fyra privata hälsocentraler i länet – i dag finns det 13. Nästan var tredje gävleborgare har valt en privat hälsocentral.

Det har också inneburit en svår och bitvis smärtsam omställning för landstingets hälsocentraler.

På två år har man förlorat omkring 40 000 patienter. Och över 100 miljoner kronor i intäkter. Det har gjort att man tvingats dra ned på personal, minska sina lokaler och arbeta mer effektivt.

– Vi har inte längre hela kakan och vi måste hela tiden anpassa oss till förändringar. Vi vet hur det ser ut nu, men inte hur det ser ut om en månad. Närsomhelst kan det öppna ännu en ny privat hälsocentral, konstaterar primärvårdschefen Berit Fredricsson.

I Gävle har konkurrensen bland annat lett till att landstinget lade ned sin hälsocentral i Bomhus men också att man startade en ny på Gävle Strand för att försöka locka nya patienter. Men mest drastisk har förändringen varit i Söderhamn där tre av fyra hälsocentraler i dag är privata.

För att locka och behålla patienter har marknadsföring blivit allt viktigare – det gäller också att bli bättre på att ge folk vad de vill ha.

– Patienterna har helt klart fått mer makt. Det har blivit viktigt för oss att lyssna på patienternas önskemål och krav och anpassa oss efter det, säger Berit Fredricsson och påminner om att 68 procent av länsborna fortfarande är listade på landstingets hälsocentraler.

Samtidigt är fortsatta personalneddragningar att vänta, förra året gick primärvården back med 10 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons