Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 lärare saknar examen

/

Över 40 fast anställda grund- och förskollärare i Gävle kommun saknar lärarexamen. Det betyder att de måste plugga igen för att kunna få lärarlegitimation och kunna behålla sitt jobb även efter 2015.

Annons

Om fyra år krävs lärarlegitimation för att kunna jobba som lärare i grundskolan och gymnasiet, yrkeslärare undantagna. Förskollärarlegitimation krävs för tjänster som förskollärare.

En kartläggning som Gävles barn- och ungdomsförvaltning har gjort visar att 23 av de tillsvidareanställda grundskollärarna och 21 som tillsvidareanställts som förskollärare saknar lärarexamen. Det är knappt fyra procent.

– För en del fattas det bara några enstaka poäng, men utan examen kan de inte få lärarlegitimation. Och utan lärarlegitimation är det uteslutet att de får arbeta med samma arbetsuppgifter efter 2015. Man får till exempel inte sätta betyg, säger Frank Stoor, förvaltningschef på barn och ungdom.

310 miljoner satsas på lärarlyftet

Det pågår nu samtal mellan kommunen och lärarfacken för att komma fram till hur man ska hantera den här gruppen.

– Vi kommer naturligtvis att tillmötesgå önskemål om tjänstledighet för studier. I övrigt har vi inte lagt något arbetsgivarbud, säger Frank Stoor.

Under hösten kommer rektorerna att prata med berörda medarbetare för att höra hur de själva ser på sin framtid och om de är beredda att utbilda sig.

Under 2012 satsar regeringen 310 miljoner kronor i något som kallas för Lärarlyftet II. De lärare som deltar i de utbildningarna får 80 procent av lönen. Men det gäller bara lärare som redan har en lärarexamen, men undervisar i något ämne som de inte har behörighet för.

Sådana exempel finns också i Gävle, liksom lärare som jobbar med andra åldrar än de som omfattas av deras lärarexamen.

Gävle kommun kommer troligen att ha svårt att få tag på tillräckligt många legitimerade musiklärare. Just nu är många musiklärare obehöriga, och därför visstidsanställda.

Mer läsning

Annons