Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

400 lägenheter ska säljas ut

/
  • högst upp på listan. 239 lägenheter på Norrbågen och Ulvsätersvägen i Sätra står högst upp på Gavlegårdarnas lista över  fastigheter som ska säljas.
  • flyttar in. Mikaela Björklund flyttade i går in i en tvårummare på Ulvsätersvägen. Hon visste inte om att Gavlegårdarna tänker sälja fastigheten men har inget emot det så länge det inte påverkar hyran. ”Jag betalar 4 500 i månaden och då tillkommer både bredband och el”, säger hon.
  • ska säljas. 239 lägenheter på Norrbågen och Ulvsätersvägen i Sätra ska säljas. Än så länge har ingen köpare hittats, men många av hyresgästerna är lyckligt ovetande om bostadsjättens planer.

Gavlegårdarna ska sälja 400–600 lägenheter innan 2012. Högst upp på listan står 239 lägenheter på Norrbågen och Ulvsätersvägen i Sätra.

Annons

– Man ska inte måla fan på väggen, men vi ska försöka visa att det här är en olämplig åtgärd, säger Börje Larsson på Hyresgästföreningen.
Vid sitt decembersammanträde beslutade Gavlegårdarnas styrelse att föra över två fastigheter i Sätra till sitt nybildade dotterdotterbolag Sätra Brynäs Fastigheter AB, som har till uppgift att sälja fastigheter ur Gavlegårdarnas bestånd.
Fastigheterna som förts över består av nio punkthus på Ulvsätersvägen och Norrbågen och har sammanlagt 239 lägenheter.
Enligt Gavlegårdarnas vd Jan Hugg är det ”en rad olika faktorer” som avgjort att man valt ut just det området.
– Sätra är ett område där vi är starka och har många hyresrätter. Vi vill gärna ha en inblandning av andra för att få konkurrens. I centrum har vi en mindre andel lägenheter och där är det mer angeläget att allmännyttan finns kvar, säger han.


Kommunfullmäktige har tidigare beslutat att 400–600 lägenheter ur Gavlegårdarnas bestånd ska säljas under en fyraårsperiod fram till 2012.
Anledningen är att pengar behöver frigöras till underhåll i beståndet, som har en förhållandevis hög andel lägenheter byggda 1965–1975 inom miljonprogrammet.
Gavlegårdarna kan tänka sig att sälja både till andra hyresvärdar och till någon som vill omvandla till bostadsrätter.
Än så länge finns dock ingen spekulant på fastigheterna i Sätra, enligt Jan Hugg gör nog den oroliga kreditmarknaden att försäljningen dröjer ett tag.
– Hyresgästerna behöver inte vara oroliga, för vi ska vara riktigt noga med att välja köpare. Det ska vara någon med ekonomiska muskler att göra det vi vill göra, säger han och konstaterar att husen är i behov av underhåll precis som mycket annat i Sätra.


– Jag tror inte att det är någon risk. Vi hittar en lämplig köpare innan 2012.


Hyresgästföreningen är inte lika glada över försäljningsplanerna.
Enligt föreningens företrädare Börje Larsson finns det undersökningar som visar att hyresgäster generellt är mer nöjda med allmännyttiga hyresvärdar än med privata.
Han tar ett exempel från Sandviken där försäljning till en privat värd innebar försämrade underhållsplaner och inflytande.


Han är även irriterad på att informationen har varit för dålig.
– Vi ska gå ut och knacka dörr i området för att informera hyresgästerna. det är i och för sig Gavlegårdarnas skyldighet, säger han.
Gavlegårdarna hänvisar till att man inte vill ge någon information innan ett eventuellt avtal är klart.
Förutom Sätra är Brynäs en intressant stadsdel för Gavlegårdarna att sälja fastigheter i. Även här är anledningen att man är väldigt dominant. Än så länge är dock ingen fastighet på Brynäs överförd till säljbolaget.

Mer läsning

Annons