Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

400 scenkostymer gav Babsan pris

Lars-Åke Wilhelmsson vann Guldmasken för sina kostymer i musikalen ”The Producers” och pjäsen ”Obesvarad kärlek”.
– Jag har fått två Guldmasker tidigare, men den här är mest välförtjänt. Jag gjorde nästan 400 kostymer till ”The Producers”, en del fullständigt galna, säger han.

Annons

Lars-Åke Wilhelmsson bor i Furuvik och är för många mest känd för sin karaktär Babsan.

Men han lägger 70–75 procent av sin arbetstid på att skapa kläder till teater- och musikaluppsättningar.

”The Producers” handlar om ett gäng på Broadway som försöker skapa en flopp med sin musikal ”Det våras för Hitler”.

När privatteaterpriset Guldmasken delades ut i måndags vann ”The Producers” i hela sex kategorier.

– Det är oerhört roligt. Det var en väldigt speciell uppsättning att jobba med, med en jättestor ensemble och många stora shownummer. Jag tror att vi sydde upp 28 tantklänningar med mamelucker och i ett judonummer hade de som bratwurstar kring höfterna. Det är en helt galen musikal som driver med allt, och kostymerna blir därefter. I ett nummer gör Magnus Härenstam entré i en hysterisk långklänning, säger Lars-Åke Wilhelmsson.

Han har fått en hel del hjälp hemifrån Furuvik, bland annat av sömmerskan Gunilla Hedman som sytt det mesta, och av sin pappa som svetsat ställningar till vissa kostymer.

Närmare 400 kostymer krävdes.

Musikalen ”My fair lady”, som också vann ett par guldmasker, hade varit ett riktigt drömuppdrag för Lars-Åke Wilhelmsson.

– Alla dessa långa tjusiga kjolar och dräkter i slutet av 1800-talet. Alltså för en kostymdesigner är det ju roligt att få jobba med vackra tyger och glamourösa kläder. Det blir lite annat i en musikal som ”Rent ” då det var mycket loppiskläder, säger han.

Just nu är han ute och kör ”After Dark” med Christer Lindarw och i sommar börjar han jobba med kläderna till Oscarsteaterns barnmatiné ”Rasmus på luffen”.

Mer läsning

Annons