Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

400 ungdomar kom till 18-årsfest

/

Det fanns redan för många ungdomar i lokalen och lika många till ville in.
När räddningstjänsten dessutom upptäckte att nödutgången var blockerad stängde man ungdomsfesten i gamla kommunalhuset i Valbo.

Annons

 

– Det var ett lätt beslut att fatta. Man har ju diskoteksbranden i Göteborg i tankarna, säger Kennet Rosenkvist, på Gästrike räddningstjänstförbund.
Det var en tjej som fyllde 18 år som ordnade festen på fredagskvällen. Ryktet om den var spridd bland hundratals ungdomar i Gävle. Bara hennes facebookgrupp om festen hade 152 medlemmar. Inträdet var 50 kronor och många ville komma.
200 ungdomar i lokalen
Vid 23-tiden fanns det över 200 ungdomar i lokalen, trots att den får rymma högst 150 enligt brandskyddsreglerna. Utanför trängdes ungefär lika många till som ville in. Polisen kom dit och kallade i sin tur på räddningstjänsten.
Eftersom Kennet Rosenkvist bor i Valbo bad kollegorna i tjänst honom att åka dit och titta. Han konstaterade direkt att entrédörren där många trängdes för att komma in också var den enda utgången.
– Det fanns en nödutgång från festsalen, men den var blockerad av bord och bänkar som man flyttat bort för att få ett dansgolv. Och ytterdörren som nödutgången ledde till var låst. En brand hade kunnat sluta lika illa som Göteborgsbranden, säger Rosenkvist.
Ordnade extrabussar
Han fattade beslutet att stänga lokalen. Flera polispatruller fanns på plats och ordnade bland annat fram extrabussar så att ungdomarna kunde ta sig tillbaka till stan.
– Polisen gjorde ett jättebra jobb. Det gick lugnt till och jag tror nog att ungdomarna bakom festen tyckte att det var skönt att få hjälp, säger han.
Enligt uppgift var det något slagsmål utanför festlokalen, men hos polisen finns inga anmälningar om det. Gavlegårdarnas jour fick rycka ut för att täta en mindre vattenläcka vid ett handfat. Men i övrigt verkar det inte finnas några skador på lokalen.
Lokalen var hyrd för en privat fest. Men Rosenkvist anser att den här typen av fester borde likställas med en offentlig tillställning som kräver polistillstånd och ordningsvakter.
– Det måste finnas en organisation bakom som tar ansvar för säkerheten. Ser till att dörren till nödutgången blir upplåst, till exempel, säger han.
Han konstaterar också brister från fastighetsägaren. Det saknades en skylt om hur många som får finnas i lokalen och skylten till nödutgången hade slocknat.
Ingen information
– Och de som hyrde lokalen verkade inte ha fått någon information om brandsäkerhet. Vi kommer att ta upp det här med fastighetsägaren till veckan, säger Rosenkvist.
Enligt Arne Andersson, säkerhetschef på Gävle kommun, ligger gamla kommunalhuset i Valbo direkt under kommunledningskontoret, men förvaltas av Gavlegårdarna.
– Jag känner inte till den här händelsen närmare, men det är klart att brandsäkerhetsrutinerna måste fungera. Vi ska undersöka det här, säger han.
Det är inte första gången som ungdomar tappar kontrollen över stora fester i hyrda lokaler. Det har bland annat hänt i Maxim och i Sjömanskyrkan.
– Det behövs bättre kontroll från de som hyr ut lokaler, säger Arne Anderson.

 

Mer läsning

Annons