Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

42 miljoner över för hälsocentraler

Trots att hälsocentralerna i länet blir allt fler så har inte alla pengar gått åt. 42 miljoner kronor fanns över i hälsovalssystemet i fjol. Delvis på grund av att hälsocentralerna inte gett all den vård som landstinget hade velat.

Annons

Medan sjukvården i övrigt har svårt att få ekonomin att gå ihop finns det ett rejält överskott på landstingets hälsovalskontor, den enhet som betalar hälsocentralerna för den vård som de utför.

Förra året fick man 42 miljoner kronor över.

Dels på grund av att landstinget hade räknat med större kostnader för att bygga upp hälsovalssystemet, dels för att hälsocentralerna varit duktiga på att skriva ut biliga läkemedel vilket gjort att det blivit pengar över.

Men det finns även 8 miljoner kronor kvar i så kallade målrelaterade ersättningar som hälsocentralerna skulle ha fått – men som inte betalats ut. Helt enkelt för att de inte nått målen och inte gett den vård som krävs för att få ta del av pengarna.

Det handlar bland annat om att man ska jobba med rökavvänjning, erbjuda hälsosamtal för alla 40-åringar, undersöka lungfunktionen på patienter med misstänkt astma eller kol och göra vårdplaneringar för äldre.

– En del av de här sakerna har man säkert gjort men missat att rapportera in. Men sedan finns det sådant som man inte gjort, det kanske inte har varit tillräckligt bra betalt för att vara intressant, säger hälsovalskontorets chef Petter Karlsson.

En förklaring till att det inte görs tillräckligt många hälsosamtal är att 40-åringarna inte kommer på samtalen. Enligt Maria Pierrou som är chef för Caremas tre hälsocentraler i Gävle har intresset dalat betydligt sedan landstinget införde en patientavgift på 200 kronor.

– Det vi har börjat med nu är att vi ringer upp dem i stället för att skicka en kallelse och det har gjort att vi fått några fler.

Chefen för landstingets hälsocentraler, Berit Fredricsson, tror också att det varit så mycket nytt att sätta sig in i att alla inte hunnit med att jobba för att nå målen. En del mål har också varit svåra att förstå.

– Nu har vi fått förklaringar och jag tror att det här kommer att bli bättre under 2012, säger Maria Pierrou på Carema.

Mer läsning

Annons