Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

48 timmar – sen blir det lagbrott

Vem som helst får ta hand om ett vilt djur uppemot 48 timmar.
Därefter måste djuret lämnas till en godkänd anläggning för rehabilitering eller släppas ut i naturen igen.

Annons

I veckan omhändertogs en igelkott hos en Gävlekvinna som huserat igelkotten i sin lägenhet i över en månad. Nu riskerar hon fängelse eller böter om hon åtalas för jaktbrott. Alla vilda djur är fredade enligt lag och överträdelser betecknas som ett jaktbrott och kan leda till böter eller fängelse.

– Huvudregeln är att låta djuren vara. Sedan kan man ansöka om att få dispens men då måste man ha ett syfte att hålla djuret, säger Daniel Hansson som är handläggare på Länsstyrelsen.

Enligt djurskyddslagen är det förbjudet att hålla viltfångade djur som sällskap eller hobby. Men dagis kan exempelvis samla in grodyngel i studiesyfte.

– Men då finns det en tanke om att man ska släppa ut dem igen när de vuxit till grodor.

80 procents chans

I praktiken finns det utrymme för privatpersoner att rädda sjuka eller skadade djur. Vem som helst får ta hand om djuret i 48 timmar. Därefter måste djuret överlämnas till en godkänd rehabiliterare eller släppas ut i naturen igen. De 48 timmarna är de viktigaste och om djuret överlever den tiden är chansen att de överlever 80 procent.

Det finns dock de som tycker att 48-timmarsregeln skapar svåra dilemman.

– Om man hittar en fågelunge som nästan är flygfärdig och som privatperson är man otroligt ambitiös och ger den mat i fyra dagar och sedan flyger den iväg. Om man då ska ringa till en rehabiliteringsanläggning efter 48 timmar som säger att de har för mycket att göra måste man lämna den att dö i stället. Då finns det något sunt förnuft som gör att många tycker att det är okej att ta hand om fågeln om man räddar livet på den, säger en privatperson som vill vara anonym.

– Den civila olydnaden som förekommer måste ske i det tysta. Det är en knepig situation tycker jag själv. Ingen människa har lust att föra fram civil olydnad. Man blir helt korsfäst om man säger att det är okej att hålla dem mer än 48 timmar.

Mer läsning

Annons