Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5 000 jobb bort på Ericsson

Trots den oväntat starka vinsten fortsätter Ericsson sina besparingar och ska skära bort cirka 5 000 jobb, varav 1 000 i Sverige, främst i Stockholm.

Annons

Omstruktureringskostnaderna under 2009 beräknas till 6–7 miljarder kronor. Från och med andra halvan av 2010 väntas de nya åtgärderna ge årliga besparingar på 10 miljarder kronor.

– Hur grymt det än kan verka så kommer aktiemarknaden att ta emot det positivt att man drar ner kostnaderna så pass mycket som man gör, säger Mats Bergström, Ericssonanalytiker på Nordea, om bolagets kraftiga besparingar.
– Siffran 10 miljarder, det är en riktig ordentlig neddragning, fortsätter han.– Ja, det tror jag faktiskt. Med tanke på att de har så pass stor konkurrens från spelare, till exempel kinesiska Huawei, som sitter på en kostnadsfördel till att börja med. Ericsson har gått bra, men Huawei har gått fram enormt mycket under 2008.
– Ser vi nu ett tuffare 2009, där operatörerna har blivit mer kostnadsmedvetna, så är det klart att då måste man se till att hålla kostnadsbasen nere för att vara konkurrenskraftig.

Unionens klubbordförande på Ericsson i Kista, Bengt Fogelberg, hade inte hört talas om de nya nedskärningarna när TT ringde på onsdagsförmiddagen.
– Nedskärningar på Ericsson? Det kom som en överraskning, måste jag säga. Ericsson går ju mindre dåligt än konkurrenterna just nu och vi genererar vinst så jag har väldigt svårt att förstå varför man skulle säga upp mer folk.


Det sparprogram som Ericsson redan sjösatt märks tydligt, påpekar han.
– Det finns en väldigt hård anspänning hos alla. Det finns inte en möjlighet att vi kan bli av med fler människor. Att ta bort alla konsulter är inte heller någon lösning. De gör väldigt viktiga saker, säger Bengt Fogelberg.
– Om vi ska göra oss av med fler människor så måste vi sluta göra saker, vi måste helt enkelt välja bort produkter.
Han reagerar mot att aktieägarna får sex miljarder samtidigt som fler människor riskerar att förlora jobben.
– Det kommer våra medlemmar att ha svårt att förstå.

Förutom uppsägningar kommer besparingarna att innebära en minskning av antalet konsulter och annan tillfällig personal och en konsolidering av Ericssons centra för forskning och utveckling.


Det sparprogram som Ericsson aviserade i februari i fjol har resulterat i en årlig besparing på cirka 6,5 miljarder kronor, jämfört med de 4 miljarder som Ericsson sade från början. Omstruktureringskostnaderna för dessa åtgärder uppgick till 6,7 miljarder kronor under helåret 2008.

(TT)

Mer läsning

Annons