Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5 000 jobb bort på Ericsson - oklart läge för Gävle

/

Det är oklart hur fabriken i Gävle påverkas av de fortsatta personalnedskärningarna inom Ericsson.
– Även om jag känner mig lugn för Gävles del i dag så är det arbetstillfällen som försvinner. Det är trist, säger Ann Hillin, ordförande i IF Metalls fackklubb på Ericsson i Gävle.

Annons

När kvartalsrapporten presenterades på onsdagsmorgonen fick vd Carl-Henric Svanberg svara på frågan varför företaget fortsätter skära ned med ytterligare 5 000 jobb, varav 1 000 i Sverige, trots att man visar ett resultat som är mycket bättre än väntat.

– Vi möter en allt tuffare marknad och måste se till att försvara vår ledande position, sade Carl-Henric Svanberg.

Då krävs fortsatta effektiviseringar. Ny teknik gör det också möjligt att göra lika mycket eller mer med mindre personal, menade han.

I delårsrapporten aviseras att vissa aktiviteter kan komma att flyttas till lågkostnadsländer. Vilka delar som berörs ville inte Carl-Henric Svanberg gå in på i detalj.

– Den absoluta merparten av minskningen med de tusen jobben i Sverige sker i Stockholm, säger Ericssons presschef Åse Lindskog till Arbetarbladet

Både inhyrda och anställda berörs och det kan bli tal om uppsägningar.

Fjärde kvartalet var det bästa under 2008 för Ericsson. Det visade sig också i Gävlefabriken, särskilt i början på hösten.

– Vi hade ett enormt tryck i augusti och september, säger Ann Hillin.

Personalen hade väldigt mycket att göra och antalet inhyrda närmade sig 400 och var fler än Ericssons egna anställda vid monteringslinjerna.

Ann Hillin hoppas att mer detaljerade besked om de fortsatta personalnedskärningar kommer så fort som möjligt, helst inom någon vecka.

Också för ett år sedan aviserade Ericsson att cirka 1 000 jobb skulle bort vid företagets svenska enheter.

– Vi är ungefär lika många metallare i dag som vi var då, säger Ann Hillin.

Under året har Ericsson stängt fabriken i Avaström på Näringen och samlat all produktion i Hemsta.

– Vi har mycket trångare lokaler. Nu börjar vi få ordning och flyt. Men det är trångt och lite sämre arbetsmiljö än tidigare men vi jobbar för att få det bättre, säger Ann Hillin.

Cirka 330 metallarbetare är anställda vid Ericsson i Gävle i dag och dessutom finns cirka 250 inhyrda.

 

 

 

Annons