Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50-tal sätter ton i nytt kafé

/
  • Sparven har blivit Dagnys hörna. ”Dagny kändes som ett typiskt svenskt 50-talsnamn”, säger Sara Hedström om valet av namn på kaféet. Och så ligger det på hörnan.
  • ”Vi har letat länge efter passande lokaler och när det här dök upp slog vi till”, säger Sara Hedström som i dag öppnar kaféet Dagnys hörna tillsammans med sin syster Caroline Lindqvist i Sparvens tidigare lokaler på Nygatan. Caroline har gått Hotell- och restaurangprogrammet och tidigare jobbat på Nybo Café i Valbo. Sara har pluggat kriminologi.
  • Kaklet i fönstret och golvet är detsamma som på Sparvens tid. Annat är nytt, eller kanske snarare bättre begagnat vintage.
  • Det är framför allt 50-talet som inspirerat, även om systrarna inte kallar Dagnys hörna för ett 50-talskafé – modernare inslag märks bland annat i menyn.

Amerikanska pancakes, belgiska våfflor – och svenskt 50-tal. I dag öppnar systrarna Sara Hedström och Caroline Lindqvist nytt kafé på Nygatan. Sparven har blivit Dagnys hörna.

Annons

Golvet och bardisken är kvar, liksom kaklet i fönstret. I övrigt skiljer sig Dagnys hörna från sin föregångare Sparven.

– Vi vill sätta vår egen prägel, förklarar Sara Hedström, 25.

– Och ha färg, tillägger Caroline Lindqvist, 20, och syftar på att de målat väggarna i bland annat rosa och turkos.

Systrarna vill inte kalla Dagnys hörna för 50-talskafé eftersom de inte kan hålla temat rakt igenom, som till exempel i menyn. Men inspirerat av 50-talet är kaféet, utan tvekan.

– Det var mycket konserver och pulvermat på den tiden och det vill vi skippa, säger Caroline.

Radiokakor blir det visserligen, men även focaccia. Och systrarna satsar särskilt på amerikanska pancakes och belgiska våfflor.

– Det är vårt trumfkort, konstaterar Sara.

Populära Sparven drevs av Magnus Rudberg och Alexandra Ehnqvist, men lades ner i december eftersom Alexandra skulle återuppta sina studier.

Flera av Sparvens stammisar har redan varit inne och frågat när kaféet ska öppna igen.

– Vi vet att många blev besvikna när Sparven stängde, men vi hoppas att få tillbaka lite av kundkretsen, säger Sara.

Mer läsning

Annons