Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

500 firade med jazz

/
  • Gunnar Malmgrens quintet fångade från ovan. Tolv band deltog i årets Trettondagsjazz.
  • Trettondagsjazzen är en 36 år gammal tradition som uppskattas av Göran Lindstrand, Inga-Lisa Lindstrand och Mårten Westberg.
  • Carin Östlund och Daniel Larsson njöt av fem timmars jazz på tre scener. Daniel var som medlem i Felisia Westbergs trio själv också med och spelade.
  • Gunnar Cyrén är en inte bara en världsberömd formgivare. Han är också en hängiven jazzmusiker. I samband med Trettondagsjazzen fick han ta emot Gävle jazzclubs stipendium.

Ungt och gammalt. Men tunnsått i åldersspannet däremellan.

Så såg det ut både på scener och publikplatser vid årets Trettondagsjazz i Konserthuset

– Det är riktigt inspirerande att få lyssna på gammal tradjazz, tyckte 21-årige pianisten Daniel Larsson.

Annons


Tolv band spelade på tre scener när Trettondagsjazzen på fredagen anordnades för 36:e gången i ordningen. Årets stora jazzfest i Gävle hade en ovanligt ungdomlig prägel med band från bland annat Vasaskolan och kulturskolan.
– Det är en medveten strävan att fylla på med unga människor som både spelar och lyssnar. Ungdomarna som är med här i dag är otroligt skickliga. Fantastiskt kul, tyckte Gävle jazzclubs ordförande Christer Karlsson imponerat.
Daniel Larsson, pianist i Felisia Westbergs trio, uppskattade bredden och mångfalden.
– Det är schysst att kunna gå runt och lyssna på alla möjliga sorters jazz och få inspiration. Exempelvis av tradjazz som jag själv inte sysslat med, sade 21-åringen sedan han klivit av scenen och satt sig i publiken.
Den äldre jazzgenerationen representerades bland annat av 80-årige Gunnar Cyrén, världsberömd formgivare men också hängiven tenorsaxofonist.
Han fick ta emot det så kallade Åke Lindahl-stipendiet för sina insatser inom jazzklubben. Ett populärt val att döma av den stående applåden som aldrig ville ta slut.
– Väldigt hedersamt. Men jag har egentligen bara glidit med och njutit. Jag har gjort som alla andra medlemmar; lirat, lyssnat och ljugit, sade Gunnar Cyrén efter stipendieutdelningen.
Närmare 500 personer rörde sig under dagen mellan de olika jazzscenerna i Konserthuset.
– Det här är tradition, sade Mårten Westberg, som uppskattade att han varit på 25 trettondagsjazzer.
– I år är det extra roligt eftersom jag har ett barnbarn (Felisia Westberg) som är med och spelar. Hon har fått allt efter mig. Det är därför jag själv inte har någonting kvar, skojade en stolt farfar.

MATS JONSSON

Mer läsning

Annons