Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

54 personer i Gävle vill byta efternamn

/
  • Tog nytt namn. Nära Carolina och Tobias Winterliv skulle gifta sig ville de hatt ett nytt namn. Valet föll på Winterliv, eftersom de älskar vintern och livet.

Många tröttnar på sitt gamla efternamn och vill byta det mot ett helt nytt. Och antalet personer som vill byta namn ökar för varje år.
– Många par vill ta ett namn med koppling till naturen, säger Mattias Benke vid Patent- och registreringsverket.

Annons

Carolina och Tobias Winterliv valde sitt namn eftersom de tycker att vinter och liv är vackra ord.


Viljan att byta namn har ökat konstant sedan 1992. Patent- och registreringsverket, PRV, fick 54 ansökningar om namnbyte inom postnumret Gävle och 13 inom Sandviken förra året. Det är en ökning med sex respektive tre ansökningar. I landet gick antalet ansökningar från 7 513 till 7 619 mellan 2007 och 2008.


75 procent av de sökande är kvinnor som vill byta till sin blivande makes efternamn. Men allt fler blivande makar vill ta ett helt nytt namn.
En av förklaringarna till att antalet namnbyten ökar är att allt fler människor gifter sig.
Ökar hela tiden


Mattias Benke, handläggare på sektionen för namnbyte på PRV, har sett en stadig ökning i antalet personer som vill ta ett nytt namn sedan 1997. Av de 7 619 ansökningar som kom in under 2008 handlade 1 498 om nybildade efternamn. Det är en ökning med 29 ansökningar.
– Många vill kombinera sina efternamn, men för det mesta blir svaret nej. Namnet måste vara unikt för att vi ska godkänna det, säger han.


En ansökan som gick igenom i fjol var Hjelmblom. De sökande hette Blom och Hjelm i efternamn och lever i Gävle.
– Jag blev förvånad när det godkändes, det betyder att ingen tidigare har tagit namnet och Blom och Hjelm är inte ovanliga namn.


De flesta som vill byta namn är personer som har ett son-namn. Bland unga kvinnor vill fler byta till sin mormors mors flicknamn, det måste alltså vara ett namn som fanns i släkten fyra generationer tillbaka.
– Det är ofta ett namn som man tycker är fint och som man vill ska leva kvar, säger Mattias Benke.


Det blir även vanligare att personer vill ta ett namn med kopplingar till naturen eller en plats. I Sandviken godkändes namnet Snölind.
– Naturegenskaper är vanliga i de namn som människor vill byta till. Andra har kanske träffats på en plats som de vill ha i sitt namn, men det får inte vara ortsnamn som är postnummer, det går aldrig igenom.– Ja, så är det och i fallet Brynäs skulle det stoppas av varumärket Brynäs, säger Mattias Benke.


Carolina och Tobias Winterliv bytte bort sina gamla efternamn Hallström och Östberg.
– Vi ville ha ett namn som ingen annan har och Winterliv består av två otroligt vackra ord, säger Carolina.

– Det känns bra, många påpekar att det är ett fint namn.

Annons