Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

59-åring utreds för barnvåldtäkter

/

Åklagaren försökte på torsdagen få 59-åringen som misstänks för koppleri på sina thaimassagesalonger i Gävle och Södertälje häktad för ett helt annat brott. Han misstänks nu för flera våldtäkter mot en 12-årig flicka under 2008. Men Stockholms tingsrätt underkände häktningsyrkandet och försatte 59-åringen på fri fot.

Annons

När 59-åringen häktades första gången 13 mars gällde brottsmisstanken grovt koppleri. Polisens spaningar visade att flera massagesalonger i Södertälje och en i Gävle sålde sexuella tjänster till kunderna. 59-åringen, som stod för hyreskontrakten, ansågs på sannolika skäl misstänkt för att ligga bakom verksamheten. Hans 29-åriga sambo häktades för medhjälp.

I går när det var dags för omhäktningsförhandlingar var läget ett helt annat. Den 29-åriga kvinnan försattes på fri fot redan på morgonen.

Enligt 59-åringens försvarsadvokat Sargon De Basso har åklagaren helt dragit tillbaka häktningsyrkanden helt när det gäller koppleribrotten även för 59-åringen.

– Misstanken gäller inte längre grovt koppleri utan koppleri av normalgraden, och enligt min uppfattning är bevisningen svajig även där, säger De Basso.

I stället gick åklagaren fram med ett häktningsyrkande på ett helt nytt brott. 59-åringen misstänks för flera våldtäkter mot barn. Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar, men av de offentliga uppgifter som finns framgår det att det handlar om hans före detta frus nu 13-åriga lillasyster.

Hon kom till Sverige 2007 och flyttade in hos sin storasyster och 59-åringen. De ansökte tillsammans om att få adoptera henne, men i slutet av 2008 separerade paret.

Enligt häktningsframställan begick 59-åringen våldtäkt mot barn vid flera tillfällen under 2008, bland annat på den ort där de då bodde. Åklagaren Leif Görts ansåg att han var på sannolika skäl misstänkt, det vill säga den högsta misstankegraden. Han angav också som särskilda häktningskäl att 59-åringen på fri fot kunde förstöra bevis och att det handlar om ett brott där påföljden vid dom blir minst två års fängelse.

Men Stockholms tingsrätt underkände åklagarens häktningsskäl och försatte 59-åringen på fri fot.

Åklagaren Leif Görts gick efter häktningsförhandlingen på påskledighet och har inte kunnat nås för en kommentar.

59-åringens försvarare Sargon De Basso vill inte kommentera de nya brottsmisstankarna överhuvudtaget, utan hänvisar bara till att tingsrätten inte godtog häktningsskälen.

När det gäller kopplerimisstankarna är hans uppfattning att bevisningen är svag.

– Åklagaren har haft en hypotes att det har rört sig om kopplerier av en viss dignitet och i en viss omfattning. Men det har inte kommit fram någonting som bekräftar den hypotesen, säger han.

Mer läsning

Annons