Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60-talister har flest obetalda p-böter

/

Fyra Gävlebor har över 100 000 kronor i obetalda parkeringsböter och alla är de födda på 1960-talet.

Men det handlar inte om så kallade bilmålvakter utan vanliga förseelser.

Annons

I tisdags skrev Arbetarbladet om ökade parkeringsböter i Gävle. Fram till sista juni 2009 delades 300 fler böteslappar ut jämfört med förra året. Det blir en sammanlagd skuld på drygt 3 miljoner.

Nu har Kronofogden sammanställt vilka tio personer i Gävle kommun som har flest obetalda parkeringsböter.

Högst upp finns en 46-årig kvinna bosatt i Andersberg. Hon har 110 obetalda parkeringsböter och en skuld på 119 842 kronor.

Av dessa tio parkeringssmitare är åtta födda på 1960-talet. En på 1970-talet och en 80-talist.

Fyra av dem är kvinnor och sex av dem är män. Boende i områden som Nordost, Brynäs och Villastaden toppar listan.

Ett nytt lagförslag innebär att ett felparkerat fordon kan beslagtas av Kronofogdemyndigheten.

Panträtterna gör att det blir lättare för Kronofogden att driva in obetalda skulder genom försäljning av fordonet. Detta för att få bukt med så kallade bilmålvakter.

Bilmålvakter är en person som mot betalning eller av annan anledning går med på att registreras som ägare till ett fordon.

– Visst kan man spekulera i att det är bilmålvakter när en person har stora skulder. Det är troligt att man är registrerad på flera bilar, säger Anna Jansson vid Kronofogdemyndigheten.

Men av de fyra personerna som har flest parkeringsböter i Gävle är det en man som har tre bilar registrerade i sitt namn.

– I de större städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö finns det personer som har 40–50 bilar registrerade på sig. Då kan man tala om bilmålvakter, säger Anna Jansson.

I Gävle verkar det snarare handla om vanliga förseelser som man inte betalar trots påminnelser. Flera har även anmärkningar för obetald trängselskatt.

Mer läsning

Annons