Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

65-årings död anmält till Socialstyrelsen

För att kunna ge den 65-årige mannen mediciner ville man på Gävle sjukhus sätta in kateter i bröstkorgen.
Men försöket misslyckades och mannen drabbades i stället av en stor blödning och dog.

Annons

Den 65-årige mannen hade flera olika sjukdomar och togs in på Gävle sjukhus sedan han drabbats av uttorkning, diarré och infektioner. Han hade också mycket låga halter av kalium i blodet vilket kan leda till allvarliga störningar på framförallt hjärtat.

Efter några dagar försämrades hans tillstånd kraftigt och han fick svårt att andas. Men då han var väldigt svår att sticka hade personalen problem med att ge honom det kalium och de mediciner han behövde. Man tog därför beslutet att försöka sätta in en så kallade central venkateter. En kateter som sätts in i en större ven i övre delen av bröstkorgen och genom vilken man snabbt kan ge stora mängder medicin.

I vanliga fall är det här en rutinåtgärd men eftersom mannens blod inte ville koagulera och han dessutom åt blodförtunnande medel var det mycket riskfyllt. Men läget var så allvarligt att man ändå valde att försöka.

Trots tre försök misslyckades det och istället blev mannen ännu sämre och avled kort därefter.

Obduktionen visade att ett stort blodkärl hade skadats och att han hade drabbats av en stor inre blödning.

– Patienten var i ett mycket allvarligt läge redan innan men vi kan inte utesluta att detta har bidragit, säger chefsläkaren Lars-Göran Holtby som nu anmält händelsen till Socialstyrelsen.

Annons