Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70-åring dog av blödning i hjärnan efter Waran-miss

Läkaren på Gävle sjukhus missade att mannen som skadats i en bilolycka åt den blodförtunnande medicinen Waran.

Den blödning i hjärnan han drabbats av slutade därför aldrig och mannen avled.

Nu har sjukhuset anmält händelsen till Socialstyrelsen.

Annons

Det var i somras som en man i 70-årsåldern skadades in en trafikolycka och fördes till Gävle sjukhus. Han hade fått en skallskada men var pratbar och kunde trots att han var alkoholpåverkad berätta för personalen vilka mediciner han åt.

Han glömde dock att säga att han använde det blodförtunnande medlet Waran. Eftersom han kom från Dalarna fanns inte heller hans uppgifter i landstingets datorsystem.

Blodprov visade

Tack vare att man genomförde blodprover upptäckte man ändå att han använde blodförtunnande medicin. När en röntgenundersökning senare visade att han drabbats av en måttlig blödning i hjärnan borde det ha lett till att patienten omedelbart lades in på intensivvårdavdelning för behandling.

När man äter Waran koagulerar nämligen inte blodet och det gör att blödningen bara fortsätter och fortsätter. Och då måste man omedelbart sätta in motmedel.

Fick inget veta

Men av någon anledning fick den jourhavande läkaren inte reda på detta och mannen lades i stället in på en vanlig vårdavdelning för observation.

Hans tillstånd försämrades under natten och först nästa morgon upptäckte personalen att han gick på blodförtunnande medel.

Det var försent

Han fördes omedelbart över till intensiven och behandling sattes in men det var försent. Mannen avled av stor blödning i hjärnan.

– Det blev fel och det får vi ta på oss. Det är djupt olyckligt att något sådant här ska behöva hända men vi gör nu vad vi kan för att det inte ska kunna ske igen, säger chefsläkaren Lars-Göran Holtby.

Sjukhuset ser nu över sina rutiner för omhändertagande av skallskador och hur man hanterar svar från blodprover.

Mer läsning

Annons