Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70-åring studerar till mäklare på högskolan

/
  • Viktigt. – Utbildning är väldigt viktigt. Det ökar möjligheterna till självförsörjning så att människor inte behöver vara beroende av statligt, religiöst eller politiskt bidrag. Vi välkomnar alla som är behöriga till de kurser de söker, säger Svante Brunåker, utbildningschef på Högskolan i Gävle.

En 70-årig man studerar just nu på ett av högskolans populära utbildningsprogram. Han kommer att vara 72 år när han är examinerad och klar.

– Det är inte tillåtet att hindra människor från att studera på grund av hög ålder, det är diskriminerande. Det är lika olyckligt som att begränsa handikappade på grund av deras handikapp, säger Svante Brunåker, utbildningschef för Högskolan i Gävle.

Annons

Ett godkänt högskoleprov och godkänt i matte, svenska och engelska öppnar dörren till högskoleutbildning. Utbildningar är i dag tillgängliga för alla som uppfyller de formella kraven, oavsett ålder.

– Det är ju teoretiskt möjligt att tänka sig att en 72-åring kan arbeta flera år efter avslutad utbildning, konstaterar Svante Brunåker.

Högskoleverket har inte någon policy för varken en övre, eller en nedre åldersgräns. Att hindra att äldre personer tar upp platser på populära utbildningar, är olagligt i dag.

– Om samhället tycker att det är fel att låta äldre utbilda sig, så får de sätta gränser, men det har det inte gjort. Det är politikerna som ska sätta gränserna, säger Stig Sörling, utbildningsledare vid Högskolan i Gävle.

Utbildningarna vid Sveriges högskolor och universitet betalas med skattemedel. Just den här utbildningsplatsen som den äldre studenten går vid, tillhör de billigaste med en kostnad på strax över 20 000 kronor om året. Det finns 120 platser.

Mannen som studerat ett av tre år på det populära programmet, vill inte själv ställa upp på en intervju.

Han får inte låna pengar från CSN eftersom han är över 54 år. Regeln är till för att studenten ska ha en rimlig chans att kunna betala tillbaka lånet, innan han når en för hög ålder. Når studenten en för hög ålder kan studielånet avskrivas.

– Det är ovanligt att en student är 70 år, ingenting annat, säger Svante Brunåker.

Annons