Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70 miljoner rimlig nivå för kulturhuvudstadsåret

Hur mycket får Gävles satsning på att bli europeisk kulturhuvudstad kosta?
Den frågan diskuterar just nu kommunens styrande politiker.
De tittar på tre olika nivåer där den lägsta är 40 miljoner och den högsta 110 miljoner kronor.

Annons

23 september ska kommunstyrelsen fatta beslut om Gävles kandidatur till att bli europeisk kulturhuvudstad år 2014.

Politikerna ska dels bestämma sig för om ansökan ska skickas in 31 oktober. I den frågan är alla partier sedan länge överens och positiva.

Diskussionerna som väntas uppstå är hur mycket pengar satsningen får kosta från år 2010 då vinnaren utses, fram över 2014, som väntas bli det dyraste året, och något år därefter.

Två av Gävles konkurrenter om titeln, Uppsala och Lund, har redan bestämt sig för att satsa 120 respektive 75 miljoner kronor. Umeå har inte fattat något beslut än.

I Gävle väntas ett beslutsförslag bli färdigt nästa vecka, men tre olika nivåer har diskuterats i kulturhuvudstadsprojektets politiska styrgrupp. Det handlar om 40, 70 eller 110 miljoner.

– Vi måste utgå från vad som känns realistiskt och titta på vad vi redan har, säger kommunalrådet Carina Blank, s.

Mer vill hon inte uttala sig förrän i nästa vecka.

Inga klara åsikter

 

Även kommunalrådet Roger Persson, mp, vill förankra diskussionen i sitt eget parti och de andra majoritetspartierna innan han bestämmer sig.

– Det lutar väl åt någonstans i mitten, alltså runt 70 miljoner. Det är nog en rimlig nivå om vi ska få med oss oppositionen också. Men jag tycker inte att det är några ofantliga siffror om man slår ut det per år, säger han och påpekar att en viktig fråga också är vad man får för pengarna.

Inte heller i oppositionen är åsikterna klara än. Men den högsta nivån verkar orealistisk om alla ska vara eniga.

– Vårt parti har varit med på vagnen från början och vi är positiva till i alla fall det lägsta beloppet, säger oppositionsrådet Lennart Ahlenius, kd.

– 100 miljoner är alldeles för mycket. 10 miljoner kronor per år är en fantastisk satsning, säger oppositionsrådet Inger Källgren Sawela, m.

– Det är inte helt omöjligt att vi tittar på Lunds siffror. Vi är medvetna om att det kommer att kosta en del, säger oppositionsrådet Per-Åke Fredriksson, fp.

Många tror att det är viktigt att alla partier enas om ett belopp eftersom en av Gävles styrkor i kandidaturen har sagts vara den breda politiska enigheten bakom projektet.

Enligt kultur- och fritidschefen Mats Öström ställer inte juryn som bedömer kandidaterna några krav på en stor penninginsats.

Han tror att den i stället kommer att titta på hur mycket kreativ verksamhet som finns i kommunen och om den har något nytt att erbjuda.

– Men vi får inte glömma att de här pengarna blir väldigt mycket värda eftersom den stad som får utmärkelsen får ett inflöde av pengar från staten, EU och sponsorer, säger han.

Mer läsning

Annons